Devine din ce în ce mai aparent că aparatele Airless mici, din gama destinată amatorilor sau din cea profesională la nivel mai mic, sunt utilizate pentru proiecte care depășesc cu mult nivelul adecvat al randamentului.

Consecințele sunt deteriorarea aparatului de pulverizat ca urmare a suprasolicitării și rezultate nesatisfăcătoare, respectiv întreruperi ale lucrului și avarii, din cauză că aparatul de pulverizat nu funcționează la capacitatea dorită.

Aparate de pulverizat Airless mici – riscuri și deteriorări din cauza suprasolicitării

În trecut, am avut situații de suprasolicitare dincolo de domeniul de utilizare propriu-zis, îndeosebi în cazul clienților bricoleri care au decis să achiziționeze un model din gama Wagner Project (cum ar fi Wagner Project 115, Wagner Project 117 sau Wagner Project 119) și care apoi ne-au cerut ajutorul pentru că aparatul de pulverizat a suferit deteriorări cauzate de suprasolicitare sau pentru că pulverizatorul de vopsea nu a oferit rezultatele așteptate din cauza utilizării în afara nivelului de randament.

Începând cu introducerea pe piață a modelelor de bază Graco GX21 și Storch ES 300, această tendință s-a accentuat, iar odată cu lansarea noului model Wagner ControlPro 350, cel mai probabil că se va observa o intensificare ulterioară. Iată o prezentare generală a modelelor de bază mici:

 • Graco GX21
 • Graco GX FF
 • Storch EasySpray 300 – ES 300
 • Wagner Paint Crew
 • Wagner Project Serie
 • Wagner ControlPro 350

Pentru cine sunt potrivite aparatele de bază Airless de mici dimensiuni?

Pare tentant a plăti 800 € sau 1.000 € în loc de 3.000 € sau 4.000 € pentru un aparat Airless.

Și că poate să funcționeze la fel de bine ca modelele mai scumpe. Din păcate nu. Modele de bază mici reprezintă exact acest lucru: modele de bază cu randament mai redus și calitate mai scăzută.

Pentru amatori și pentru aplicațiile simple în cadrul limitelor de randament, aceste aparate sunt suficient de potrivite și pot oferi rezultate bune, însă doar când nu sunt suprasolicitate.

Aparatele de bază Airless sunt adecvate pentru toate aplicațiile, precum lăcuire, lustruire, grunduire și dispersie interioară pentru proiecte mici.

Aceste pulverizatoare de vopsea se adresează bricolerilor ambițioși, serviciilor de administrare a imobilelor și zugravului profesionist care utilizează doar ocazional aparatul de pulverizat ca aparat suplimentar sau de schimb.

În acest sens sunt potrivite proiectele ca pulverizarea cu aparate Airless a unui gard de grădină, îndepărtarea graffitiului, vopsirea unui garaj sau a unei locuințe cu 3 camere.

Însă, vedem din ce în ce mai des că utilizatorii caută să folosească aceste modele pentru proiecte mai mari. Graco GX21 nu poate fi utilizat pentru renovarea unui magazin de mari dimensiuni, iar Storch ES 300 nu poate fi utilizat pentru vopsirea fațadei unei clădiri rezidențiale multifamiliale.

Ce probleme apar legate de aparatele Airless mici?

Modele de bază mici, cum ar fi modelul Wagner Project, Graco GX21 sau Storch ES 300, au un debit de sub 2 litri pe minut și sunt limitate când vine vorba de alegerea mărimii duzei.

Îndeosebi la prelucrarea vopselelor pentru pereți interiori și a celor de dispersie pot apărea probleme cu randamentul, mărimea duzei și modelul pulverizării. Luând Storch ES 300 ca exemplu, aparatul Airless are un debit de 1,5 l/min.

Aceasta înseamnă că Storch ES 300, la randament maxim și în funcționare liberă, poate pompa 1,5 litri pe minut. Această valoare este relevantă, întrucât afectează alegerea duzei.

Vopselele mai groase au nevoie de duze mai mari, pentru ca vopseaua să nu înfunde duza. Duzele mai mari necesită un debit mai mare, pentru ca vopseaua să poată fi atomizată și pulverizată suficient.

Conform producătorului Storch, debitul de 1,5 l/min al aparatului ES 300 permite cel mult utilizarea unei duze cu o mărime a orificiilor de 0,019 țoli.

Înfundarea duzei la folosirea vopselei prea groase

Dacă, din cauza viscozității mari și conținutului de substanță solidă, vopseaua pentru pereți necesită o duză mai mare decât 0,019 țoli, atunci devine o problemă, deoarece aparatul ES 300 sau chiar și alt model nu are suficient randament pentru acest exemplu de aplicație.

Dacă, în această situație, continuăm să pulverizăm cu duza de 0,019, atunci duza se va înfunda periodic și nu mai putem lucra fără întrerupere.

Folosirea unei duze mai mari decât debitul maxim

Problema înfundării poate fi soluționată prin folosirea unei duze mai mari, însă, în cazul acesta, modelul de pulverizare și rezultatul de pe suprafață vor lăsa de dorit, în plus aparatul de pulverizat este suprasolicitat și există riscul să apară deteriorări din cauza aceasta, precum și uzură prematură.

Prin folosirea unei duze mai mari în afara nivelului propriu-zis al randamentului, aparatul de pulverizat nu va pompa suficient material pentru a alimenta duza cu vopsea suficientă, chiar și la randamentul maxim.

Acest lucru este vizibil în jetul de pulverizare, care devine neuniform.

Vor apărea fâșii la marginea jetului de pulverizare și goluri în mijlocul acestuia. Aceste efecte sunt apoi clar vizibile și pe perete și duc la un rezultat nedorit al suprafeței. În plus, aparatul de pulverizat Airless este suprasolicitat din cauza utilizării unei duze prea mari și se poate deteriora ca urmare a suprasolicitării.

Diluarea și strecurarea vopselei

Bineînțeles, vopseaua poate fi și diluată și strecurată, pentru a deveni mai ușor de pulverizat și pentru ca materialul să poată fi pulverizat chiar și cu o duză de 0,019.

Cu toate acestea, și diluarea vopselei este posibilă doar până la un anumit punct (adesea 10% în funcție de vopsea), întrucât vopseaua devine prea diluată pentru a putea fi prelucrată.

Pe lângă aceasta, prin strecurare și diluare, vopseaua își pierde din efectul de acoperire și poate fi necesară vopsirea repetată a peretelui, pentru obținerea rezultatului dorit.

Suprasolicitarea pulverizatorului de vopsea Airless

Din cauza randamentului redus al aparatelor de bază mici, aceste aparate de pulverizat sunt deseori utilizate la limita randamentului sau dincolo de aceasta. Nimeni nu ar conduce cu propriul autovehicul întotdeauna cu pedala de accelerație apăsată până în capăt, însă exact acest lucru se întâmplă în multe situații cu aceste aparate de pulverizat. Această solicitare poate duce la deteriorarea motorului sistemului de comandă din cauza suprasolicitării și la uzura prematură a componentelor ca supapele, garniturile sau pistoanele.

La ce trebuie să acordăm atenție pentru a evita să fim dezamăgiți la cumpărarea unui pulverizator de vopsea Airless?

Un aparat de bază mic, cum ar fi modelele Storch ES 300, Graco GX21 sau Wagner ControlPro, poate fi exact cel potrivit pentru mulți utilizatori și poate oferi rezultate bune și avea un preț accesibil.

Însă, pentru a evita să fim dezamăgiți și pentru a alege aparatul Airless potrivit, trebuie clarificate în prealabil următoarele întrebări.

 • Care material trebuie prelucrat?
 • Care suprafețe trebuie pulverizate?
 • Cât de des trebuie utilizat aparatul de pulverizat?

La final ar trebui clarificat dacă aparatul de pulverizat corespunde acestor cerințe.

Dacă există îndoieli, ar trebui consultat un comerciant specializat pentru consiliere detaliată.

Reparați sau cumpărați?

Evitarea capcanelor la achiziționarea unui aparat de pulverizat Airless

„Cine cumpără ieftin, cumpără de două ori” spune o zicală. Această zicală nu se aplică neapărat aici, întrucât aparatele de bază mici se justifică cu siguranță pentru proiectele mici sau ca aparate de schimb.

La utilizarea acestui aparat de pulverizat în intervalul de suprasolicitare, se poate însă cădea rapid într-o capcană.

Utilizatorii activi periodic în domeniul profesional și în al căror registru de comenzi se găsesc proiecte nu doar mici, ci și mijlocii și mari, ar trebui să investească într-un aparat de pulverizat Airless cu o rezervă de performanță suficientă.

Avantajele sunt clare:

 • durată mai lungă de utilizare și de viață
 • avarii mai puține din cauza suprasolicitării
 • domeniu de utilizare mai larg
 • vopsele mai groase
 • proiecte mai mari

Pentru doar câteva proiecte individuale pe an, din punct de vedere economic poate avea sens închirierea aparatelor Airless mai mari. În acest fel, costurile pot fi bine calculate și facturate direct pe proiectul respectiv.

În plus, în unele cazuri, cea mai viabilă soluție din punct de vedere economic poate fi și achiziționarea unui aparat de bază pentru lucrări mai mici și închirierea unui pulverizator Airless mai performant când este cazul.

Îndeosebi atunci când aparatele sunt mai degrabă necesare rareori.

De asemenea, aparatele Airless se devalorizează anual cu 20% în decurs de 5 ani, aspect care creează mai departe alte avantaje economice care justifică achiziționarea unui aparat de pulverizat performant cu rezervă de performanță suficientă.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesaţi pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Dacă aveţi întrebări?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail. Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.