Automatizarea în domeniul vopsitului este, ca în aproape toate industriile, un subiect important. Unele institute de cercetare, universități și investitori privați lucrează în prezent la proiecte de automatizare a industriei zugravitului prin roboți care pot întreprinde lucrări de vopsit. Interesant, dar cât de realista este automatizarea în industria zugravitului? Care sunt noile dezvoltări și care sunt prototipurile? Ce abordări tehnice sunt urmărite și există o probabilitate realistă ca robotul de vopsire să fie introdus pe aceasta piața ? Ce efect ar avea asupra comerțului  în cazul lansării pe piață cu succes? Pentru a răspunde la aceste întrebări și mai multe, să începem cu un exemplu – aici avem drona Hercules 10 cu echipament de pulverizare.

Unele proiecte și dezvoltări au fost făcute publice și sunt disponibile informații, inclusiv primele imagini și videoclipuri. Cu aceste știri, în acest articol ne uităm la posibilitățile și problemele în cazul în care un astfel de dispozitiv ar fi lansat comercial. În plus, estimăm posibilele consecințe pentru industria zugravitului. Acest lucru este pur ipotetic și o considerație fără valoare, presupunând că dezvoltarea unui robot de vopsit funcțional reușește.

Proiecte de cercetare privind vopsirea automată

În prezent, se fac eforturi la diferite universități și instituții de cercetare pentru automatizarea zugravitului. Iată un exemplu de la Universitatea Tehnologică Nanyang. Institutul de Robotică lucrează la un sistem mobil de pulverizare a vopselei care poate atinge pereții și suprafețele până la o înălțime de 10 metri cu brațul său.

Există mai multe alte proiecte aici, cum ar fi Hubert Palfinger Technologies GmbH, care poate acoperi navele cu o suprafață de până la 1400 m² pe oră. Un alt proiect recrutează în prezent sponsori, Mist Lab de la Universitatea din Waterloo din Canada, cu robotul său numit Maverick.

Drona sau braț telescopic – diferite abordări și soluții tehnice

Proiectele menționate funcționează de la sol și funcționează cu un braț telescopic pentru acoperirea suprafețelor. Există o a doua abordare, prin care dronele sunt combinate cu un pulverizator pentru a acoperi pereții și alte suprafețe flexibile și la altitudine mare. În ambele cazuri, se folosește de obicei tehnologia de pulverizare airless. Adică, un pulverizator de vopsea este montat pe un robot sau drona. Robotul sau drona oferă apoi mobilitate și poziționare la suprafață. Iată câteva imagini mai vechi dintr-un test realizat de echipa Appelix cu un sistem bazat pe drone.

În plus față de compania Appelix, unele universități și institute de cercetare lucrează la sisteme de zbor care combină drone și pulverizatoare.

Probleme actuale în dezvoltarea unui sistem automat de zugravit

Există încă multe probleme în dezvoltarea unui robot de vopsire și până în prezent niciun sistem pe piață nu îndeplinește cerințele industriei de vopsire. Principalele probleme pot fi rezumate după cum urmează:

  1. Întotdeauna schimbarea condițiilor de muncă individuale
  2. Orientare în cameră și la suprafață
  3. Funcție simpla și funcționare
  4. Alimentarea cu vopsea
  5. Ceață de culoare și precizia aplicării vopselei
  6. Factori economici

Problema 1 – Întotdeauna schimbarea – și condițiile individuale de lucru

Sistemele automatizate de vopsire au fost folosite de mult în industria auto. Aceste sisteme sunt potrivite cu exactitate cu componentele care urmează să fie vopsite, ceea ce înseamnă că fluxul de lucru se repetă de mii de ori, din nou și din nou. Lucrurile arată diferit privind zugravitul. Fiecare apartament, fiecare fațadă este diferită. Jgheabul, cadrul ferestrei și ușa din față nu trebuie bineînțeles să fie acoperite cu vopsea. Robotul ar trebui să recunoască ce zone trebuie acoperite și care nu. Acest lucru se poate face prin introducerea datelor, dar în mod ideal ar trebui să se facă automat pentru a simplifica fluxul de lucru. Acest lucru face ca lucrarea să fie extrem de complicată și costisitoare de replicat pentru un robot.

Problema 2 – Orientare în cameră și la suprafață

Pentru a recunoaște ce zone ar trebui acoperite și care nu, robotul trebuie să se poată orienta în spațiu. El trebuie să înțeleagă ce zone ar trebui să fie prevăzute cu culoare și care trebuie lăsate în afara. Acest lucru necesită senzori, un sistem de cameră și software adecvat pentru prelucrarea acestor informații. În plus, acest sistem trebuie să funcționeze cu precizie la milimetru și fără erori.

Problema 3 – Funcție simpla și funcționare

O altă problemă a dezvoltatorilor este ușurința utilizării, deoarece dacă sistemul este prea complex, acesta nu va prevala pe piață. Acest prim factor este manipularea, astfel intrarea informațiilor și, prin urmare, controlul sistemului. Dar pe lângă manipulare, avem și structura, transportul, efortul pentru întreținerea, îngrijirea și curățarea robotului de vopsit.

Problema 4 – Alimentarea cu vopsea

Alimentarea cu vopsea este o problemă în special cu sistemele bazate pe drone. Datorită puterii sistemelor actuale de drone, doar o anumită cantitate de culoare poate fi absorbită, deci trebuie alimentată în mod regulat. Există abordări pentru a furniza drona printr-un furtun cu vopsea și un cablu cu un furtun pentru a simplifica acest proces. Cu toate acestea, acest lucru limitează autonomia și manevrabilitatea.

Problema 5 – Ceata de culoare si precizia aplicarii vopselelor

Majoritatea abordărilor de dezvoltare se bazează pe tehnologia Airles pentru a pulveriza vopseaua. Culoarea este atomizată, devenind un model de pulverizare, nu este posibilă o ordine precisă milimetrică a culorii. Chiar și în cazul aplicațiilor tradiționale cu un dispozitiv airless, zonele care nu trebuie pulverizate trebuie mascate. Când se aplică în aer liber, această problemă este agravată de acțiunea vântului. Aceasta este o problemă specială cu dronele, deoarece acestea se mișcă liber în aer. Traseul de zbor al dronei de pictură ar trebui, așadar, să fie cât mai stabil posibil. În plus, rotoarele furnizeaza turbulența aerului, care poate afecta modelul de pulverizare și aplicarea vopselei.

Problema 6 – Factori economici

Dezvoltatorii vor trebui să aducă pe piață un robot de vopsit, care să rezolve toate problemele menționate și să poată avea un preț rezonabil, astfel încât să devină o opțiune atractivă, la un cost mai mic. Abia atunci zugravii vor fi gata să investească în noi tehnologii.

Interesant, dar cât este de realist?

Aceste probleme nu sunt ușoare și nu este clar dacă dezvoltatorii vor putea oferi soluții în viitorul apropiat. Nu sunt încă acolo unde vor să ajungă. Controlul încă nu este practic, nici manipularea. Sistemul Universității Tehnologice Nanyang cântărește aproximativ 1500 kg, destul de nepotrivit pentru renovarea unui apartament cu trei camere la etajul trei fără lift. De asemenea, sistemul utilizat de compania Hubert Palfinger Technologies GmbH în industria de transport maritim este mult prea mare pentru lucrările meșteșugărești și durează câteva ore până la finalizarea stabilirii și a structurii. Chiar și în cazul sistemelor cu drone, există încă multe întrebări de răspuns. Deci, rămâne de văzut ce ne vor prezenta inovatorii din laboratoarele de cercetare și universități în următorii câțiva ani.

Ce înseamnă acest lucru pentru industrie și zugravi?

Ce înseamnă pentru meseria de zugrav, dacă ar reuși să găsească o soluție viabilă și economică la problema automatizării activităților de vopsit? Probabil ar avea un impact asupra întregii industrii și ar schimba foarte mult cerințele postului, fluxul de lucru și exigentele zugravului.

Schimbarea muncii de zi cu zi și sarcini noi pentru zugravi

Pe lângă vopsitul specializat, operarea, întreținerea și îngrijirea tehnicii ar fi probabil una dintre noile sarcini principale ale zugravului. Asigurarea și monitorizarea funcției roboților și furnizarea de vopsea ar face parte din noul domeniu de lucru. În plus, tehnologia trebuie transportată la șantier și instalată. În caz de defecțiuni, trebuie găsite și eliminate erorile.

Ce instruire există în domeniul tehnic

Aceste noi cerințe ar necesita cunoștințe tehnice și formare suplimentara, care ar trebui adaptate în consecință. Probabil, producătorii de sisteme automate de vopsire ar oferi apoi instruire sau ar trimite tehnicieni pe teren în caz de nereusita.

Ce înseamnă acest lucru pentru meseria de zugrav?

Putem specula doar, dar un sistem funcțional ar însemna o revoluție comercială in meseria de zugrav. Cu toate acestea, barierele la intrare sunt multiple și greu de depășit. Un robot de vopsea ar fi acceptat de piață numai dacă o companie poate face acest lucru cu o calitate consecventă sau mai bună mult mai mult decât munca economică realizată de un zugrav. Dacă ar fi posibil, ar fi posibilă mai multă muncă la un cost mai mic și mai puțini angajați. Asta ar însemna mai puțină nevoie de personal in industrie.

Pentru angajatori, acest lucru este cu siguranță interesant, deoarece costurile cu personalul sunt cele mai mari într-o afacere. Cu alte cuvinte: lipsa de muncitori calificați, sfaturi pentru locuri de muncă, pierderea muncii din cauza bolii, concediile sunt toate probleme, probleme care s-ar dizolva sau ar dispărea odată cu introducerea unui robot de vopsit. Deințeles, acesta este un scenariu amenințător pentru lucrători, deoarece noua tehnologie le poate pune în pericol angajarea. Aici subiectul automatizării câștigă o componentă social-economică, care ar trebui cu siguranță luată în considerare. Un loc de muncă înseamnă, chirie plătită și mâncare pe masă.

În cazul în care va fi introdus un sistem automat de vopsit, acesta va fi cu siguranță o introducere treptată pe piață. În primul rând, pentru sarcini mai simple, cum ar fi suprafețe mari, cum ar fi acoperirea acoperișului sau acoperirea clădirilor industriale sau a holurilor, deoarece aceasta ar fi cea mai economică utilizare a sistemelor. În timp, sistemele ar putea fi apoi îmbunătățite, deci poate că sarcinile mai complexe pot fi rezolvate. Această dezvoltare nu va fi probabil bruscă pe piața muncii, ci va dura o perioadă mai lungă de timp.

În plus, se poate aștepta o separare și specializare pe piață. Munca tehnică specializată și de înaltă calitate ar continua să fie făcută manual, de către profesioniști. În timp ce mașinile ar putea face o muncă mai simplă.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesaţi pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Dacă aveţi întrebări?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.