Ce niveluri de calitate și standarde există pentru șpăcluirea pereților?

Cu privire la aplicarea masei de șpaclu de la Q1 la Q4, discutăm în următorul articol despre diferitele niveluri de calitate pentru șpăcluirea pereților și tavanelor în cazul finisajelor interioare. Lucrările de șpăcluire sunt împărțite în patru niveluri de calitate diferite. Nivelul de calitate 1 sau Q1 reprezintă rezultatul cel mai scăzut din punct de vedere calitativ al lucrării. Nivelul de calitate 4 sau Q4 oferă cel mai mare nivel de calitate cu privire la calitatea șpăcluirii.

Auftrag von Spachtelmasse Q1 - Q4

Aplicarea masei de șpaclu de la Q1 la Q4

De ce există diferențe de calitate în cazul lucrărilor de șpăcluire?

Diferiți clienți au diferite așteptări. Cu siguranță că așteptările legate de calitatea pereților unei magazii sunt diferite față de cele pentru un hotel de 5 stele. Un perete sau un tavan cu un nivel de calitate mai mare necesită mai mult material de lucru, precum și mai mult efort și timp din partea meșterului care se ocupă de lucrare. Acest efort suplimentar depus în realizarea lucrărilor de șpăcluire se reflectă, de asemenea, într-un preț mai mare pe m². Din acest motiv, este important ca nivelul de calitate a șpăcluirii să fie clar definit între contractor și contractant. Calitatea dorită a suprafeței peretelui și a tavanului poate fi determinată în mod limpede atunci când se indică nivelurile de calitate Q1, Q2, Q3 și Q4 la contractarea lucrării. Atunci când se convine asupra lucrării, este esențial să se clarifice nivelul calității, pentru ca așteptările clientului să fie satisfăcute pe deplin și, de asemenea, pentru a permite o măsurare a calității între lucrarea contractată și rezultatul final.

Q1 – nivel de calitate 1 pentru lucrările de șpăcluire

Nivelul de calitate Q1 este cel mai jos nivel din scara creată de asociațiile Bundesverband der Gipsindustrie e. V. și Eurogypsum (asociația europeană a industriei ghipsului). De exemplu, în cazul lucrărilor de șpăcluire la calitatea Q1, sunt umplute îmbinările cap la cap ale panourilor din ghips sau sunt acoperite o singură dată cu masă de șpaclu părțile vizibile de fixare a panourilor din ghips. Lucrările de șpăcluire la calitatea Q1 sunt potrivite pentru pereți și suprafețe pentru care nu există cerințe decorative sau cu privire la aspect sau în cazul în care sunt planificate lucrări ulterioare, cum ar fi aplicarea de gresie, învelitori, plăci de perete sau tencuieli.

Q2 – nivel de calitate 2 pentru lucrările de șpăcluire

Ghidul recomandă aplicarea de masă de șpaclu de calitatea Q2 pentru obiectele și suprafețele pentru care se aplică cerințele obișnuite pentru tavane și pereți. În acest caz, rosturile, marginile și colțurile, precum și elementele de fixare, cum ar fi șuruburile, trebuie acoperite cu masă de șpaclu, astfel încât să se creeze suprafețe netede și fără denivelări. Aplicarea și prelucrarea la nivelul Q2 au loc în mai multe etape de lucru. Se începe cu prima aplicare în Q1, reaplicarea de masă de șpaclu fină și, dacă este necesar, șlefuirea tranzițiilor și a denivelărilor și bavurilor vizibile. Șpăcluirea la nivel Q2 este potrivită ca bază pentru aplicarea tapetului cu fibre aspre, pentru aplicarea vopselelor mate precum dispersiile sau pentru aplicarea tencuielii decorative.

Cele mai bune pulverizatoare pentru glet

Q3 – nivel de calitate 3 pentru lucrările de șpăcluire

Aplicarea de masă de șpaclu de calitate Q3 este adecvată pentru suprafețele cu cerințe mari legate de aspectul vizual. Aceasta permite aplicarea ulterioară a învelitorilor de perete cu textură fină, cum ar fi tapetul, a vopselelor mate, cum ar fi vopselele de dispersie, precum și aplicarea tencuielii fine. Acest lucru este posibil, de asemenea, cu o granulație de 1 mm. Lucrările de șpăcluire la nivel Q3 sunt menite pregătirii pentru aplicarea standard a masei de șpaclu. Acest lucru se aplică, de asemenea, și pentru nivelul Q2, precum și pentru șpăcluirea rosturilor și definirea tuturor suprafețelor. Structurile rămase pot fi netezite prin șlefuire ulterioară.

Q4 – nivel de calitate 4 pentru lucrările de șpăcluire

Cel mai înalt nivel de calitate Q4 este destinat pentru cele mai înalte cerințe legate de aspect când vine vorba de aplicarea masei de șpaclu. Lucrările de șpăcluire de Q4 sunt menite pentru aplicarea ulterioară a învelitelor de perete netede și structurate cu efecte speciale, cum ar fi tapetul metalic sau de vinil. În plus, masa de șpaclu de Q4 este potrivită pentru lazuri și vopsele de până la un luciu mediu. Aplicarea ulterioară a tehnicilor de netezire și șpăcluire de înaltă calitate poate fi, de asemenea, realizată cu ajutorul acesteia. Rezultatul lucrării ar trebui să evite în mare măsură defectele de suprafață, cum ar fi deformarea și umbrirea, chiar și în condiții de lumină puternică. Acest nivel de calitate Q4 se obține prin lucrări pregătitoare la nivel Q2, prin suprașpăcluirea cu cel puțin 1 mm și prin șlefuire.

Pentru un rezultat de înaltă calitate și pentru o execuție rapidă și curată a lucrărilor de șpăcluire, se recomandă utilizarea unui aparat de pulverizat Airless pentru aplicarea masei de șpaclu. Acesta este potrivit și pentru grunduire, precum și pentru aplicarea stratului următor de vopsea. În următorul articol Prelucrarea masei de șpaclu cu un aparat Airless, oferim o prezentare detaliată a posibilelor utilizări ale aparatelor Airless pentru aplicarea masei de șpaclu.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră de facebook

Vizitați canalul Airless Discounter de Youtube

Vizitati pagina Airless Discounter pe Instagram

Întrebari?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.