Când este deteriorat un furtun Airless? Când trebuie înlocuit un furtun de pulverizat vopsea? Cum poate fi evitată deteriorarea unui furtun de înaltă presiune? Aces

întrebări își găsesc răspunsul în a 46-a parte a seriei noastre de videoclipuri Sfaturi Airless.

Siguranța muncii – de ce o defecțiune a furtunului poate deveni rapid periculoasă?

În interiorul unui pneu este o presiune de 2 bari, în timp ce într-un furtun Airless se pot acumula rapid 250 de bari sau mai mult. Cu toate acestea, întâlnim întotdeauna utilizatori care încearcă să „peticească” un furtun Airless cu bandă adezivă sau coliere. Nimeni nu ar încerca să își repare pneul cu o bandă adezivă mai rezistentă.

Din păcate, acest concept de la sine înțeles nu se aplică întotdeauna pentru aparatele Airless. Ce la prima vedere pare amuzant, poate deveni rapid periculos. Și anume atunci când un furtun se rupe și materialul scapă necontrolat sub presiune.

În acest caz, există pericol de rănire și pot apărea costuri legate de repararea daunelor cauzate de scurgerea și dispersia necontrolată a vopselei în încăpere.

Cum se poate recunoaște un furtun de pulverizat deteriorat?

Dacă un furtun de înaltă presiune prezintă îndoituri, fisuri sau tăieturi, acesta trebuie înlocuit. În plus, deteriorarea structurii furtunului poate provoca, de asemenea, formarea de bule pe partea laterală a acestuia.

Furtunul este neutilizabil și în acest caz, iar munca trebuie întreruptă de îndată până la înlocuirea furtunului. 

Un furtun de înaltă presiune Airless trebuie, de asemenea, controlat periodic cu privire la următoarele semne de deteriorare:

  • Îndoirea furtunului
  • Tăieturi la furtunul de înaltă presiune
  • Fisură la furtunul Airless
  • Formare de bule la furtun

Geknickter Schlauch

Furtun îndoit

Ce se poate face în vederea evitării deteriorării furtunului de înaltă presiune Airless?

Majoritatea deteriorărilor apar din cauza îndoirii furtunului. Mulți utilizatori presupun că furtunul poate fi înfășurat strâns și îndeaproape ca un cablu electric. Acest lucru duce adesea la îndoituri din cauza îndoirii excesive (cea mai mică rază de îndoire de este de aproximativ 20 cm). Bineînțeles, furtunul nu trebuie să fie călcat de vehicule sau de roabe.

În plus, furtunul trebuie protejat împotriva suprafețelor și muchiilor ascuțite. Trebuie evitată și tragerea furtunului în vederea deplasării aparatului de pulverizat. În cazul lucrărilor la fațade, experiența ne arată că este mai ușoară trecerea furtunului de-a lungul părții exterioare a eșafodajului.

Mai jos este un rezumat al posibilităților de prevenire a deteriorărilor:

  • evitarea îndoirii excesive, cea mai mică rază de îndoire este de aproximativ 20 cm
  • a nu se trece peste furtun cu vehicule
  • dacă este posibil, să nu se calce pe furtun
  • protejarea împotriva obiectelor și muchiilor ascuțite
  • a nu se trage de furtun în vederea deplasării aparatului de pulverizat
  • ghidarea furtunului pe partea exterioară a eșafodajului

Utilizarea unui înfășurător de furtun simplifică manevrarea furtunului și îl protejează împotriva îndoirii și deteriorării.

După câți ani ar trebui înlocuit un furtun din motive ce țin de vechime?

Asemenea pneurilor, și furtunurile de înaltă presiune au o dată de valabilitate, în urma căreia furtunurile ar trebui înlocuite, chiar și atunci când nu există deteriorări precum fisuri, îndoituri sau umflături.

Lumina UV, temperaturile, umiditatea aerului și procesele chimice își produc efectele și asupra furtunurilor neutilizate, ducând astfel la un proces de învechire. Din acest motiv, producătorul Wagner recomandă înlocuirea furtunului Airless după șase ani.

Cum ne putem da seama de vechimea unui furtun de înaltă presiune?

Pe partea exterioară a furtunului de înaltă presiune se găsește, pe lângă alte indicații de siguranță (de exemplu, presiunea maximă de lucru de 250 de bari), și data fabricării.

În acest fel, vechimea furtunului poate fi determinată dintr-o privire.

Produktionsdatum auf dem Airless Schlauch

Data fabricării pe furtunul Airless

Sfat: În magazinul nostru găsiți furtunuri de la producătorii Graco, Wagner, precum și produse alternative, în caz că a sosit momentul să vă înlocuiți furtunul.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesaţi pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Dacă aveţi întrebări?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.