Cât costă un aparat Airless pe oră de funcționare? Această întrebare apare periodic în discuțiile cu clienții, atunci când vine vorba de a determina dacă este rentabilă pentru client achiziționarea unui aparat de pulverizat Airless. În al 49-lea episod al seriei noastre de videoclipuri Sfaturi Airless, am făcut un calcul simplu pentru trei exemple de aparate și le explicăm pas cu pas în videoclip.

În acest fel, puteți înțelege cu ușurință calculul și îl puteți adapta la nevoile dumneavoastră. În plus, am creat pentru dumneavoastră un instrument de calcul cu care puteți calcula direct costurile pentru pulverizatorul de vopsea Airless vizat.

Cum funcționează: Introduceți prețul net al aparatului Airless (de exemplu, 2.500 €), selectați durata de amortizare/viață utilă în ani (de exemplu, 5 ani), selectați rata dobânzii în %, în cazul în care se acumulează dobânzi, alegeți durata utilizării în ore pe an și obțineți rezultatul.

Cât costă un aparat Airless pe oră de funcționare

Ce fel de date sunt luate în considerare în calcularea orelor de funcționare ale unui aparat Airless?

Pe baza datelor de referință care constau în costurile de achiziție, perioada de amortizare, rata dobânzii și durata de viață utilă pe an, precum și a costurilor anuale care constau în amortizarea pe an, dobânda pe an, întreținerea și reparațiile, costul orelor de funcționare poate fi calculat până la fiecare bănuț.

Date de referință

Sub datele de referință am luat în considerare costurile de achiziție nete ale aparatului Airless, deci fără taxa pe valoare adăugată. De exemplu, autoritățile fiscale din Germania presupun o durată de viață utilă de 5 ani, astfel încât amortizarea este de 20% pe an din valoarea de produs nou.

După 5 ani, aparatul Airless are o valoare contabilă de 0 € pentru autoritățile fiscale. Din acest motiv, presupunem, de asemenea, în calculele noastre, o durată de utilizare de numai 5 ani, deși, cu o bună îngrijire, tehnologia de pulverizare poate fi utilizată mult mai mult timp. În ceea ce privește rata dobânzii, am calculat-o la doar 1%, deși, la ora actuală, ar trebui să fie dificilă obținerea acestei rate a dobânzii pentru depozitele la o bancă.

Ca exemplu, calculăm durata de utilizare a aparatului Airless la 10 ore pe săptămână, cu 52 de săptămâni pe an. Având în vedere că, în mod cert, vor exista și zile libere, am calculat 48 de săptămâni a câte 10 ore fiecare, ajungând astfel la 480 de ore de funcționare pe an.

  • Costuri de achiziție (nete)
  • Durata de amortizare/durata de viață utilă
  • Rata dobânzii
  • Durata de utilizare pe an

Costuri anuale

Costurile anuale rezultă din amortizare, așadar 20% din valoarea de produs nou a aparatului de pulverizat. La acestea se adaugă costurile dobânzilor pe an.

De regulă, întreținerea și reparațiile pot fi acoperite cu o valoare fixă de 10% din prețul de achiziție. Însumând aceste costuri, se obțin costurile anuale de funcționare.

  • Amortizare pe an (20%)
  • Dobândă pe an
  • Întreținere și reparații (10%)
  • Costuri totale pe an

Cost orar

Costurile pe oră de funcționare ale unui aparat Airless rezultă din costurile anuale împărțite la orele de funcționare pe an.

  • Costuri anuale/durata de utilizare în ore

Exemplu de calcul pentru Wagner SF 23 Plus

Wagner SF 23 Plus este un pulverizator de vopsea ușor și poate fi utilizat pentru pulverizarea lacurilor și lazurilor, dar și pentru aplicarea de vopsele de dispersie.

Domeniile de aplicare în domeniul vopsitoriei variază de la lăcuirea caloriferelor, ferestrelor, ușilor, tavanelor din lemn sau a acoperișurilor până la vopsirea pereților și tavanelor din apartamente sau case unifamiliale.

Wagner SF 23 Plus Airless Lackiergerät auf Wagen

Aparat de lăcuire Airless Wagner SF 23 Plus pe cărucior

În calcul este luat în considerare prețul actual de achiziție (având ca referință 30.08.2021), precum și o durată de viață utilă de doar cinci ani.

În acest calcul, durata de utilizare a aparatului Airless este calculată la aproximativ 10 ore pe săptămână de lucru.

În ceea ce privește întreținerea și reparațiile, acestea sunt considerate ca fiind 10% din prețul de achiziție.

Date de referință
Costuri de achiziție 2.390,00 €
Durata de amortizare/viață utilă în ani 5
Dobândă în % 1
Durata de utilizare pe an în ore 480
Costuri anuale
Amortizare de 20% pe an 478,00 €
Dobândă pe an 23,90 €
Întreținere și reparații 10% 239,00 €
Costuri totale pe an 740,90 €
Cost orar (costuri pe oră de funcționare)
Costuri anuale ÷ durata de utilizare = oră de funcționare 1,54 €

 

Exemplele de calcul iau în considerare prețurile aparatelor din 30.08.2021.

Exemplu de calcul pentru Graco Ultra Max II 695 Standard

Graco Ultra Max II 695 Standard este un aparat de pulverizat popular atunci când vine vorba de pulverizarea vopselei pentru fațade, a adezivului pentru țesături, dar și a vopselei pentru pereți interiori și a grundului.

Datorită performanței oferite, modelul 695 poate fi utilizat fără probleme și pentru acoperirea acoperișurilor.

Graco Ultra Max II 695 Standard

Graco Ultra Max II 695 Standard

Atunci când calculăm costurile de funcționare pentru acest aparat Airless, presupunem, de asemenea, o durată de viață utilă relativ scurtă, de numai 5 ani, și o rată a dobânzii de 1%.

În exemplul de calcul, utilizarea anuală este de 480 de ore de funcționare.

Date de referință
Costuri de achiziție 3.820,00 €
Durata de amortizare/viață utilă în ani 5
Dobândă în % 1
Durata de utilizare pe an în ore 480
Costuri anuale
Amortizare de 20% pe an 764,00 €
Dobândă pe an 38,20 €
Întreținere și reparații 10% 382,00 €
Costuri totale pe an 1.184,20 €
Cost orar (costuri pe oră de funcționare)
Costuri anuale ÷ durata de utilizare = oră de funcționare 2,47 €

 

Exemplele de calcul iau în considerare prețurile aparatelor din 30.08.2021.

Exemplu de calcul pentru Graco Mark VII ProContractor

Graco Mark VII ProContractor este un aparat polivalent, având capacitatea de a pulveriza aproape orice, de la grund la adeziv pentru țesături, de la vopsea pentru pereți interiori și fațade la soluții de ignifugare și masă de șpaclu.

Graco Mark VII Procontractor

Graco Mark VII Procontractor

În comparația cu Wagner SF 23 Plus și Graco Ultra Max II 695 Standard, folosim aceleași date-cheie ca bază pentru acest calcul.

Amortizare de 20% pe an pe o perioadă de 5 ani. Rată a dobânzii de 1% și 480 de ore de utilizare pe an, deci aproximativ 10 ore pe săptămână.

Date de referință
Costuri de achiziție 5.690,00 €
Durata de amortizare/viață utilă în ani 5
Dobândă în % 1
Durata de utilizare pe an în ore 480
Costuri anuale
Amortizare de 20% pe an 1.138,00 €
Dobândă pe an 56,90 €
Întreținere și reparații 10% 569,00 €
Costuri totale pe an 1.763,90 €
Cost orar (costuri pe oră de funcționare)
Costuri anuale ÷ durata de utilizare = oră de funcționare 3,67 €

 

Exemplele de calcul iau în considerare prețurile aparatelor din 30.08.2021.

Unde își atinge calculul limitele?

Am încercat să facem calculul cât mai exact posibil, dar am vrut să evităm să îl facem prea complicat.

Din acest motiv, există, desigur, și limite de calcul, respectiv puncte care nu sunt luate în considerare deloc sau nu în totalitate. Am sintetizat aceste puncte mai jos.

Durată de viață utilă de 5 ani – amortizarea aparatelor Airless

În exemplul nostru de calcul folosim o durată de viață utilă de 5 ani. Deși aparatele Airless pot fi utilizate mult mai mult timp cu o bună îngrijire și întreținere.

De ce presupunem 5 ani? Deoarece, în exemplele noastre, aplicăm codul fiscal din Germania, iar autoritățile fiscale din această țară permit o amortizare pe o perioadă de 5 ani a aparatului Airless, așadar 20% pe an. După 5 ani, un aparat Airless are, prin urmare, o valoare contabilă de 0 €.

Așadar, pentru exemplul de calcul am luat în considerare valoarea de 5 ani specificată de autoritățile fiscale germane. La o perioadă mai scurtă de utilizare, costurile pe oră de funcționare cresc în mod natural; la o perioadă de utilizare de peste 5 ani, costurile de funcționare pe oră scad, deoarece prețul de achiziție scade proporțional pe an.

Ore de funcționare pe an – 480 de ore

În exemplul de calcul am presupus 480 de ore de funcționare pe an. Pentru utilizatorii care utilizează aparatul de pulverizat mult mai puțin, costul pe oră de funcționare crește.

Dacă aparatul de utilizat este utilizat semnificativ mai mult, scad costurile de funcționare pe oră. În consecință, costurile pentru întreținere și reparații cresc sau scad în mod natural.

Întreținere și reparații

Am calculat întreținerea și repararea aparatului Airless la o valoare fixă de 10% din valoarea de produs nou pe an. Aceasta este o valoare obișnuită în industrie pentru utilaje. Costurile de întreținere și reparare depind, bineînțeles, de diferiți factori. În primul rând, durata de viață de utilă, respectiv cât de mult material a fost prelucrat cu aparatul Airless.

Se poate pulveriza 3 litri într-o oră, dar se poate pulveriza și 50 de litri. În această situație pot apărea inexactități. Însă și materialul joacă un rol. Materialele precum vopseaua pe bază de silicat sau masa de șpaclu solicită semnificativ mai intens un aparat Airless decât, de exemplu, lacurile.

Prin urmare, în funcție de material și de aplicație, pot exista diferențe pronunțate în ceea ce privește uzura. Utilizarea (de exemplu, setarea presiunii) și întreținerea afectează, de asemenea, costurile de întreținere și reparare.

Care costuri nu sunt luate în considerare?

Nu sunt luate în considerare costurile pentru depozitarea aparatului de pulverizat, precum și costurile pentru energia electrică necesară pentru funcționare. În calculul total, aceste costuri sunt destul de mici.

În plus, acestea pot varia foarte mult și ar complica inutil calculul. Din acest motiv, am renunțat la includerea costurilor legate de depozitare și de energie electrică. Același principiu se aplică și pentru consumabile, cum ar fi duzele, filtrele și mijloacele de întreținere, întrucât consumul depinde în mare măsură de proiect și de aplicație.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesaţi pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Dacă aveţi întrebări?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.