Lipsa de îngrijire și curățare a echipamentelor Airless reduce capacitatea operațională și durata de funcționare ce duce astfel la costuri suplimentare datorate pierderii lucrului, reparației sau achiziției altor echipamente și accesoriilor de pulverizare a vopselelor.

În articolul următor, vom analiza cum să curățați, să îngrijiți și să prelungiți viața unui produs Airless. Urmați aceste recomandări pentru curățarea echipamentelor pulverizatoare Airless.

1. Curățarea echipamentului Airless  

După pulverizarea cu dispozitivul Airless, vopseaua trebuie pompată din pulverizator și din furtun, altfel materialul de pulverizare se poate întări în pulverizator, furtun și pistolul de pulverizare care pot duce la defecțiuni.

Întărirea și uscarea vopselei în pulverizatorul de vopsea ar trebui să fie evitate, deoarece pot provoca daune ce pot necesita costuri mari de reparație.

Curățarea dispozitivului de pulverizare de vopselele solubile în apă și materialele de pulverizare

Curățarea vopselei solubile în apă și a materialului pulverizator se face cu apă de la robinet. Dacă este necesar, se poate folosi și apă călduță. Pentru a face acestCurățând un sprayer Airless

lucru, puneți aspirația pompei în găleata cu apă și lăsați-l să atragă apă. La presiune scăzută puteți pompa vopseaua rămasă în găleata de vopsea, folosind pompa principală, până când vine apă. În același mod, vopseaua poate fi pompată și din furtunul de înaltă presiune, folosind reglajul de pulverizare, înapoi în găleata de vopsea până când vine apă. În acest fel, nicio vopsea nu este irosită, iar mediul și portofelul dvs. sunt curățate.

Apoi curățați filtrele și sitele dispozitivului Airless. În funcție de echipamentul pulverizatorului, filtrul de aspirație, filtrul principal și filtrul pistolului trebuie curățat de rezidurile de vopsea. Filtrul de aspirație este amplasat pe galeria de admisie și se blochează direct în găleata de vopsea pentru a împiedica sedimentele mai mari din vopsea să intre în pulverizatorul de vopsea.

Acest filtru de aspirație poate fi deșurubat și ușor spălat. Dacă este prezent un filtru principal, carcasa filtrului trebuie deschisă, iar filtrul se clătește și el. Filtrul pistolului se află în mânerul pistolului de vopsit și trebuie, de asemenea, îndepărtat și clătit sau înlocuit.

Curățarea dispozitivului Airless de vopselele pe bază de solvent și materialele de pulverizare

Procedura de curățare a unei unități de pulverizare Airless din materiale pe bază de solvent este ca procedeul descris mai sus pentru substanțele solubile în apă, dar în loc de apă, se folosesc solvenți precum diluanți. Trebuie evitate substanțele mai dure precum acetona, deoarece sigiliile s-ar putea deteriora.

Accesoriile precum pistoalele de vopsit nu trebuie plasate în solvent, deoarece sigiliile pot fi deteriorate și aici. Când manipulați solvenți, amintiți-vă de sănătatea și siguranța la locul de muncă, trebuie să se ia în considerare o ventilație adecvată și o metodă ecologică de a scăpa de reziduuri.

2. Curățarea duzelor

Curățarea duzelor nu este ușoară. Deși unele duze moderne pot fi suflate din spate în cazul blocajelor, este recomandat un sistem de curățare sub formă de clepsidră pentru curățarea și depozitarea îndelungată. Doi producători oferă un sistem de curățare adecvat: TipClean from Wagner și FARBMAX nozzle cleaner.

Utilizarea unuia dintre aceste sisteme pentru curățarea duzelor poate preveni lipirea vopselei pe duzele fără aer și prelungirea vieții lor. Lichidul de curățare pentru reumplerea clepsidrei este disponibil la: Wagner și FARBMAX în sticle de 1 litru.

Blocajele deosebit de încăpățânate din duzele de pulverizare pot fi rezolvate cu ușurință cu ace speciale. În acest scop, acele fine sunt ghidate în canalul duzei pentru a ameliora acumularea reziduală a vopselei.

Dacă doriți să aflați totul despre duzile Airless, citiți  Ghidul pentru spray-ul Airless (article).

3. Curățarea pistolului 

Pe lângă filtrul din pistol și duză, pistolul în sine și suportul duzei trebuie, de asemenea, curățate. În acest scop, perii mici, în puncte diferite, sunt potrivițe pentru a elibera canalul de vopsea și a scaunului de filtrare a reziduurilor de vopsea.

Aveți grijă, atunci când curățați, micile sigilii dintre pistol și duză sunt deseori pierdute. Iată o imagine de ansamblu a celor mai obișnuite garnituri pentru pistoale ale producătorilor Graco, Wagner, FARBMAX și multe alte mărci. După cum sa menționat deja, pistolele pulverizatoare nu trebuie plasate în solvent.

Alegeți din selecția noastră de garnituri – vedeți produsele în magazinul Airless Discounter

4. Îngrijirea și conservarea unui pulverizator de vopsea Airless

Dacă dispozitivul de pulverizare Airless va fi utilizat pe parcursul mai multor zile, evaporarea lichidelor din dispozitivul de pulverizare a vopselei, precum și procese corozive pot duce la aderența și lipirea valvelor (supapa de intrare și ieșire), care pot interfera cu funcția și mecanism de aspirație în timpul următoarei operații. Această perturbare poate fi atât de gravă încât să fie necesară îndepărtarea și curățarea complicată și costisitoare a supapelor.

Prin urmare, conservarea pentru protecția dispozitivului Airless este recomandată pentru pauze de mai multe zile sau mai lungi. Sunt disponibile diverse produse de îngrijire de la producătorii Wagner, Graco și FARBMAX. Wagner EasyClean, Graco Pump Armor și FARBMAX Airless în 100 ml și sub formă de sticlă de 1 litru.

Aceste produse de îngrijire sunt diluate cu apă în proporție de 30: 1 și introduse în pulverizator. Acolo, amestecul rămâne și păstrează pompa până la următoarea utilizare.

Ulei pentru îngrijirea pompelor cu diafragmă

În plus, uleiul trebuie utilizat pentru îngrijirea echipamentelor de pulverizare a vopselelor. Pompele cu diafragmă de la Wagner, FARBMAX și alți producători conțin ulei hidraulic. Nivelul de ulei trebuie verificat regulat. La majoritatea pompelor cu membrană Airless există un geam de vedere sau o tijă de măsurare pentru verificarea nivelului de ulei.

În cazul pierderilor de ulei, cauza trebuie identificată, eliminată și umplută cu ulei hidraulic. O schimbare de ulei trebuie făcută pe un dispozitiv nou după 100 de ore de funcționare. După aceea, se recomandă o schimbare de ulei după fiecare 500 de ore de funcționare, cu excepția cazului în care producătorul recomandă altfel.

Ulei pentru îngrijirea pompelor cu piston

Pompele cu piston ar trebui să primească o stropire de ulei pe pistoane înainte de fiecare lucrare pentru a proteja garniturile și pistonul. Uleiul special de piston este disponibil de la toți producătorii majori și aderă deosebit de bine la piston, în ciuda mișcării continue în sus și în jos a pistonului în sine. FARBMAX ulei de protecție pentru pompele cu piston și Graco TSL oil sunt recomandate.

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.