Uzura duzelor Airless este adesea subestimată, deoarece majoritatea utilizatorilor nu știu efectele negative ale duzelor uzate. „Duza încă funcționează”, auzim de la mulți clienți care vin la centrul nostru de service cu echipamentul de pulverizare.

Adesea,  majoritatea utilizatorilor schimbă duzele prea târziu. Dar când trebuie înlocuită o duză de pulverizare a vopselei pentru a evita efectele negative, cum ar fi dereglarea jetului de pulverizare, consumul mai mare de vopsea și / sau surplus de vopsea în pulverizare?

Ce factori sunt responsabili de uzura unei duze de pulverizare Airless?

Diversi factori afectează viața duzelor Airless. Iată cei mai întâlniți dintre aceștia:

 • Particulele solide din vopsea sau material
 • Presiunea cu care este pulverizată vopseaua
 • Îngrijirea duzelor

Particulele solide din vopsea sau material constituie o povară pentru duză, deoarece particulele din vopsea curg pe lângă orificiul duzei sub presiune. În acest fel, acestea provoacă abraziune la deschiderea duzei în timp. Cu cât conținutul de particule solide este mai mare în vopsea, cu atât durata de viață a duzei este mai scurtă. Materialele care conțin minerale, cum ar fi vopselele de silicat sau var, produc astfel un nivel mai mare de uzură a duzelor  în comparație cu alte materiale.

Presiunea de pulverizare joacă, de asemenea, un rol important în uzura unei duze Airless. O presiune mai mare înseamnă o sarcină de lucru mai mare pentru pulverizator și, de asemenea, pentru vârful pulverizatorului. În același timp, presiunea crește uzura deschiderii duzei și duce la o durată de viață mai scurtă.

Grija pentru duze împiedică uscarea vopselei. În absența îngrijirii și întreținerii, vopseaua poate înfunda canalul duzei și poate face ca duza să fie inutilizabilă.

Cum afectează uzura duzelor pulverizarea?

Duzele Airless sunt de obicei realizate din carbură de Wolfram. Cu toate acestea, vopseaua și presiunea în timp uzează duza. În timpul fabricației, un orificiu al duzei este împământat în duză pentru a determina debitul de vopsea și lățimea jetului.

Uzura duzei schimbă forma de bază a deschiderii duzei și, de asemenea, modelul de pulverizare. În stânga în diagramă, se poate vedea un model de pulverizare cu o distribuție uniformă a culorii pe întreaga zonă de pulverizare a unei duze noi.

Chiar lângă acesta, este afișată uzura treptată a duzei. Abraziunea crește deschiderea duzei. Jetul de pulverizare devine mai neuniform și mai mic, deși deschiderea duzei crește.

Uzura în timp a vârfului de pulverizare

Uzura în timp a vârfului de pulverizare

Drept urmare, se aplică mai multă vopsea pe o zonă mai mică. Jetul pulverizat și distribuția vopselei devin inegale. Riscul de scurgere a vopselei crește. Poate duce la surplus de vopsea în timpul pulverizări.

În plus, se consumă semnificativ mai mult material. Prin reducerea lățimii orificiului, trebuie calculată o cantitate mai mare de timp, iar viteza de lucru este redusă în comparație cu simpla folosire a unei duze noi.

Efectele negative atunci când folosiți duze uzate:

 • Tulburări ale modelului de pulverizare (scurgeri în timpul pulverizări)
 • Distribuție inegală a vopselelor
 • Pulverizarea vopselei în exces
 • Consum seminificativ mai mare de vopsea
 • Lățime redusă a orificiului – mai mult timp petrecut pe suprafețe

Pentru a evita aceste efecte negative, duzele trebuie înlocuite în timp util. Majoritatea utilizatorilor folosesc duzele mult mai mult decât perioada prevăzută de utilizare.

Costurile cauzate de un consum mai mare de vopsea, cheltuieli mai mari de timp și o calitate mai scăzută a rezultatului lucrării depășesc de obicei valoarea achiziției unei duze noi.

Sfat pentru duze: Înlocuirea duzelor în timp util economisește bani printr-un consum mai mic de vopsea, evitarea surplusului de vopsea în pulverizare, o viteză mai mare de lucru și o calitate mai bună a suprafeței.

Când ar trebui înlocuite duzele?

Nu există nicio regulă, chiar și de la producători, există puține informații despre aceasta. Conținutul de particule solide variază de la vopsea la vopsea, iar setarea presiunii variază, de asemenea, de la utilizator la utilizator.

Punctul de uzură pentru vopseaua clasică cu emulsie este din experiența noastră de aproximativ 300 – 500 litri. În cazul vopselelor cu un conținut mai mare de particule solide, durata de viață utilă poate fi din nou redusă semnificativ.

Pentru vopselele minerale, cum ar fi vopseaua de silicat, trebuie să existe o durată de viață mai scurtă decât vopselele cu emulsie. În vopselele extrem de abrazive cu zinc sau  fier, durata de viață este din nou redusă semnificativ și, în aceste cazuri, este uneori mai mică de 100 litri.

Duza Wagner TradeTip 3

Wagner TradeTip 3

Comparați jetul de pulverizare al unei duze folosite cu cel al unei duze noi

Uzura duzei are loc în secțiuni, astfel încât modelul de pulverizare se deteriorează încet, dar constant. Dacă lucrați rar cu un pulverizator, mulți utilizatori nici nu sunt conștienți că lățimea fasciculului a fost deja redusă semnificativ, modelul de pulverizare nu mai este optim și vopseaua este risipită.

O nouă duză ca referință poate ajuta aici. Dacă nu sunteți sigur, puteți compara modelul de pulverizare al duzei utilizate cu jetul de pulverizare al unuia nou. Desigur, ambele duze ar trebui să fie acleași model / de la același producător etc.

Rutina schimbării duzei

Unii dintre clienții noștri schimbă duze pentru fiecare proiect nou și includ o nouă duză în calculele prețurilor. Dacă proiectele sunt suficient de mari, această abordare poate avea sens, deoarece utilizatorul este precaut.

Cu toate acestea, pentru proiecte mai mari, poate fi necesar să utilizați mai multe duze.

Folosiți mereu o duză nouă pentru proiecte de înaltă calitate

Un alt punct de plecare este să decidem asupra cerințelor de calitate ale unui proiect. Recent, un client mi-a spus că folosește întotdeauna duze noi pentru obiecte de calitate superioară pentru a obține cel mai bun rezultat posibil.

Dacă apoi sunt reutilizate duzele, acestea sunt utilizate pentru amorsare sau pentru spații care nu sunt în zona de proiectare (subsol, parcare subterană). Dar chiar și aici, duzele nu trebuie utilizate prea mult, deoarece consumul mai mare de vopsea al unei duze uzate depășește rapid valoarea unei duze noi.

Fiți atent la modificările jetului de pulverizare 

Cel mai bine este să fii atent la jetul de pulverizare și să vezi schimbări clare dacă duza este înlocuită (vezi graficul de mai sus).

Ca începător, ar trebui să luați în considerare și consumul de vopsea și valoarea declarată de 300 până la 500 litri de vopsea folosită pe duză. Acest lucru vă ajută ca un ghid până când veți dobândi experiență de lucru.

Ce se poate face pentru a crește durata de viață a duzelor de pulverizare Airless?

Mai devreme sau mai târziu, duza va trebui să fie înlocuită, dar există câteva lucruri de luat în considerare pentru a extinde durata de viață a unei duze Airless.

Pulverizați la presiuni scăzute

Dacă reglarea presiunii dispozitivului Airless este selectată cât mai scăzut, sarcina și uzura duzei sunt de asemenea semnificativ mai mici. Prin urmare: este nevoie de atâta presiune cât este necesară pentru a pulveriza vopseaua suficient și uniform, dar nu mai mult.

Un efect secundar pozitiv este că pulverizarea cu presiune mai mică reduce de asemenea pulverizarea în exces. De asemenea, aveți la dispoziție de la producătorii sisteme de duze Wagner (duze HEA) și Graco (duze FF LP și LP ) care asigură o atomizare bună cu o presiune mai mică.

Aceste sisteme de duze pot ajuta la creșterea duratei de viață a duzelor.

 • Graco RAC X FF LP Nozzle – comandă direct – click aici
 • Graco RAC X LP Nozzle – comandă direct – click aici
 • Wagner HEA ProTip – comandă direct – click aici

Curăță corect duzele

Dacă duzele nu sunt curățate corect, vopseaua se poate usca și înfundă orificiul vârfului de pulverizare. Nu întotdeauna aceste blocaje pot fi desfundate și eliminate. Atunci duza devine inutilizabilă. Există dispozitive de curățat duzele de la producătorii Wagner și FARBMAX..

Acest lucru conservă duzele, împiedică uscarea reziduurilor de vopsea și protejează mai bine duzele.

 • Dispozitiv de curățat duze – Wagner TipClean  – click aici
 • Dispozitiv de curățat duze -FARBMAX  – click  aici

 

Selectați, curățați și înlocuiți filtrul pistolului pentru a se potrivi cu duza

Filtrele în prinderea unui pistol de vopsea protejează duza de blocaje, contaminare și daune. Prin urmare, filtrul corespunzător trebuie selectat pentru duză, nu prea grosier și nici prea fin. Numai astfel poate apărea efectul optim de filtrare.

Duza de pulverizare este protejată împotriva blocajelor. Filtrul pistolului trebuie curățat regulat și înlocuit, dacă este necesar.

 • Prezentare generală a filtrelor disponibile – click aici

Păstrați duze de rezervă și comandați din timp

Consumul de duze și filtre sunt obligatorii și previzibile. Cu toate acestea, în fiecare zi vedem clienți care trebuie să înceteze munca, deoarece nu au duze de rezervă pe șantier.

Stocăm toate tipurile comune de duze pe dimensiuni ale producătorilor Wagner și Graco și ne angajăm să livrăm aceste produse cât mai repede posibil.

Stagnarea pe șantier poate fi evitată dacă ajustajele și accesoriile sunt comandate la timp. Iată o prezentare generală a celor mai comune modele de duze:

O imagine de ansamblu și o explicație a funcției și utilizării diferitelor duze Graco, am rezumat pentru dumneavoastră în videoul Graco Airless Nozzles – Prezentare generală a RAC X la FF LP și XHD (video în curând).

Producătorul Wagner oferă, de asemenea, diferite modele de duze din care să alegeți:

Airless Discounter Q&A:

Cum se schimbă siguranța Graco GX21 – Airless Q&A #1

O-ringul supapei de admisie defect – Scurgeri de vopsea – Airless Q&A #2

Depozitarea pompei Airless iarna – Preveniți înghețarea în pompa Airless – Airless Q&A #3

Curge vopsea pe la filtrul principal al pompei – Schimbare O-ring – Airless Q&A #4

Piese consumabile de rezervă – Ce este bine să ai cu tine pe șantier? – Airless Q&A #5

Duza defectă? Înlocuiește duza în timp util – Airless Q&A #6

Reglarea optimă Graco CleanShot – Q&A #7

Jetul de pulverizare este neuniform și are linii pe margine. Ce facem?– Airless Q&A #8

Wagner FC 3500 & 5000 XVLP nu funcționează? Corectarea defecțiunilor – piese de schimb – Airless Q&A #9

Determinarea lățimii razei unei duze– Airless Q&A # 10

Vopsesti sau nu colturile manual atunci cand folosesti o pompa airless? – Airless Q&A #11

Varul și pompele airless – Cum putem folosi o pompă airless cu var? – Airless Q&A #12

Pistolul airless Graco Contractor PC – Introducere – Airless Q&A #13

Furtunul de control dintre pistol și furtunul principal – Airless Q&A #14

Pulverizarea cu noul pistol Graco CONTRACTOR PC – Airless Q&A #15

Două obiceiuri pentru folosirea în siguranță a pistoalelor pulverizatoare – Airless Q&A #16

Graco Contractor PC – Schimbare cartuș – Airless Q&A #17

Zugrăvitul airless cu o duză foarte lată – Airless Q&A #18

Cum se deblocheaza o duză infundată – Airless Q&A #19

Comutator de 10/16 amperi și 15/20 Amp pompele Graco – Airless Q&A #20

Duza nu potriveste pe rac – Airless Q&A #21

Containere pentru pompele airless – Q & A #22

Graco HVLP SmartStart nu se oprește – Q&A #23

Pot folosi o extensie pentru Graco Ultra Handheld? – Q&A #24

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.