Alegerea duzei potrivite joacă un rol important la marcarea liniilor de pe locurile de parcare sau în ceea ce privește marcajele rutiere și stradale. Duzele speciale, cum ar fi duza Graco LineLazer RAC V, fac posibilă aplicarea optimă a vopselei în conformitate cu cerințele lucrărilor de marcare.

Duza Graco LineLazer RAC V

Duzele utilizate împreună cu aparatele de marcare a străzilor sau a locurilor de parcare se diferențiază într-o oarecare măsură de duzele de pulverizat vopsea Airless convenționale.

În cazul pulverizării Airless convenționale, sunt mai degrabă dorite marginile moi pentru a garanta tranziția netedă și uniformă a fâșiilor de vopsea individuale. Iar când vine vorba de lucrări de marcare, este de dorit formarea deosebit de clară a liniilor și marginilor în modelul de pulverizare.

În consecință, duzele de marcare, cum ar fi Graco LineLazer RAC V, sunt special rectificate pentru a permite formarea de linii și margini clare la pulverizarea limitelor carosabilului sau locurilor de parcare.

Avantajele duzei Graco LineLazer RAC V pentru lucrările de marcare:

  • formare clară a liniilor și marginilor
  • nu există margini sfărâmicioase
  • distribuire uniformă a vopselei de la o margine la următoarea
  • formare de ceață de vopsea redusă

Alegerea mărimii potrivite pentru duza Graco LineLazer RAC V

Prin alegerea mărimii duzei, se poate controla cât de lat trebuie să fie jetul de pulverizare, așadar, linia de pe locul de parcare sau de pe carosabil.

În această situație există un spațiu de manevră de la 5 cm până la 30 cm și mai lat. În plus, prin alegerea duzei, se poate controla cantitatea de material pulverizat.

Ajustarea corectă a lățimii jetului de pulverizare/liniei

Duzele RAC V sunt marcate cu o indicație de mărime din trei cifre, cum ar fi 617. Prima cifră 6 reprezintă unghiul de pulverizare. 6 înseamnă că vopseaua este pulverizată din duză la un unghi de 60 de grade. 4 înseamnă 40 de grade, 3 înseamnă 30 de grade, iar 2 înseamnă un unghi de pulverizare de 20 de grade.

2 = unghi de pulverizare de 20 de grade (linie cu lățime de 5 cm)

3 = unghi de pulverizare de 30 de grade (linie cu lățime de 10 cm)

4 = unghi de pulverizare de 40 de grade (linie cu lățime de 15 cm)

6 = unghi de pulverizare de 60 de grade (linie cu lățime de 30 cm)

Distanța dintre duză și suprafață trebuie să fie de aproximativ 30 cm. O duză cu un unghi de 20 de grade duce la o linie cu o lățime de 5 cm. O linie cu o lățime de 10 cm este obținută cu duzele cu un unghi de 30 de grade, iar o linie cu o lățime de 30 cm este obținută la un unghi de pulverizare de 60 de grade.

Ajustarea corectă a cantității de vopsea

A doua și a treia cifră, așadar, cum ar fi 17 în cazul mărimii 617, înseamnă mărimea orificiilor duzei. Cu cât orificiul este mai mare, cu atât este aplicată mai multă vopsea. Mărimea orificiilor se alege în funcție de vopsea și de cantitatea de vopsea dorită. Mai multe informații în acest sens se găsesc în fișele cu date tehnice ale furnizorilor de vopsea.

Prin alegerea lățimii jetului, precum și a mărimii orificiului duzei, aplicarea vopselei poate fi controlată cu precizie în ceea ce privește cantitatea și lățimea de pulverizare. Dacă se dorește un jet de pulverizare lat, prima cifră trebuie pur și simplu mărită, de exemplu, de la 217 la 417. La polul opus, se reduce prima cifră dacă se dorește reducerea lățimii jetului. Dacă este nevoie de mai puțin material, atunci se reduce mărimea orificiilor, și anume ultimele două cifre aferente mărimii duzelor. De exemplu, de la 419 la 417. Dacă este nevoie de mai mult material, atunci numărul se mărește corespunzător.

Prin ajustarea presiunii de la aparatul de pulverizat se poate controla suplimentar cantitatea de vopsea aplicată și presiunea de lucru, respectiv atomizarea.

Ce mărimi există pentru duza Graco LineLazer RAC V?

Duzele Graco LineLazer RAC V sunt disponibile în diferite mărimi. Unghiul de pulverizare, adică lățimea jetului, poate fi ales între 20, 30, 40 și 60 de grade. Există, de asemenea, o gamă largă de dimensiuni ale orificiilor, adică ale punctelor de trecere a vopselei, de la duze relativ mici, cu duze de 0,013 sau 0,015, până la duze cu orificii foarte mari de mărimea 0,039 și mai mare. Iată o prezentare generală completă a duzelor Graco LineLazer RAC V.

Când este duza uzată? Când ar trebui înlocuită duza?

Uzura unei duze depinde de diferiți factori, cum ar fi materialul prelucrat, reglajul presiunii și întreținerea duzelor. Din acest motiv, nu există informații generale privind uzura duzelor. Utilizatorul ar trebui, prin urmare, să acorde atenție modelului de pulverizare. Din cauza debitului de vopsea aflat sub presiune ridicată, duza este supusă frecării și își schimbă forma.

Acest lucru modifică modelul de pulverizare și apar efecte nedorite, care pot fi rezumate după cum urmează:

  • se pierde ascuțimea muchiilor
  • margini sfărâmicioase
  • distribuirea neuniformă a vopselei
  • formare puternică de ceață de vopsea

Momentul înlocuirii duzelor este atunci când apar unele dintre aceste semne de uzură.

Mai multe informații cu privire la subiectul marcajelor rutiere se găsesc aici.

Duze Airless de la Graco, Wagner, Titan și FARBMAX

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.