Reduceți presiunea prin îmbunătățirea tehnicii de pulverizare, stabilirea presiunii corecte, alegerea vârfului de pulverizare potrivit sau utilizarea unui accesoriu util.

Acest articol acoperă fiecare dintre aceste sugestii în profunzime și include o prezentare video pe această temă.

Reducerea suprapunerii Partea I

Reducerea suprapunerii Partea II

Ce este supravopsirea?

“Supravopsirea” este definită din punct de vedere tehnic ca particulele fine de vopsea care se colectează pe suprafețele din apropiere, datorită atomizării materialului creat prin pulverizarea vopselei.

Termenul de supravopsire între zugravii amatori și profesioniști a fost uneori definit ca “oricând ați dorit să vopsiți pe o zonă pe care nu ați intenționat să o vopsiți în primul rând”. Cu toate acestea, nu toate supra-pulverizările sunt la fel, iar cauzele sunt, de obicei, destul de diferite, necesitând soluții alternative.

Pentru a reduce supravopsirea, vom analiza tehnica corectă de pulverizare, selectând echipamentul potrivit și alegerea accesoriilor opționale care vor facilita pulverizarea aerului prin vopsire și pot reduce presiunea în timpul procesului.

Tehnica vopsirii

Producătorii de pulverizatoare fără aer au construit vârful de pulverizare, suportul vârfului și pistolul pentru a funcționa la o distanță și un unghi optim față de suprafața de lucru. Veți avea un început bun dacă vă puteți aminti și practica următoarele:

Țineți pistolul la 25 cm de suprafață;

Țintiți vârful de pulverizare și suportul perpendicular pe perete.

Când trageți trăgaciul, mutați pistolul în același timp. Mutați mâna în același ritm pe care l-ați folosi la închiderea unei perdele. Utilizați picioarele și mutați corpul pentru a menține distanța de pulverizare și unghiul pistolului de pulverizare la suprafață. Utilizarea extensiilor și articulațiilor pivotante vă va ajuta să ajungeți la suprafețe mai largi și să obțineți obstacole.

Acțiuni care duc la supravopsire

Pulverizarea prea departe de zona de lucru (adică o distanță mai mare de 25 cm).

Presiunea

Presiunea optimă de pulverizare este esențială pentru reducerea pulverizării excesive, astfel încât să nu existe un exces de particule de vopsea în aer.

Desigur, pulverizarea fără aer necesită acțiunea de atomizare pentru producerea razei de pulverizare și o acoperire uniformă a zonei, totuși, atunci când se pulverizează la presiuni foarte mari, o ceață fină de particule se va dezvolta rapid și se va cădea pe suprafețele înconjurătoare.

Găsirea presiunii adecvate a pulverizării pentru cerința dvs. de lucru este o combinație de cunoaștere a factorilor care influențează presiunea pulverizării și a ceea ce trebuie să aveți grijă atunci când pulverizați.

Când presiunea este prea mică, modelul dvs. de pulverizare este neuniformă, cu “linii” formate în modelul de pulverizare și benzile segmentate subțiri care formează partea superioară și inferioară (când se pulverizează într-o mișcare orizontală). Când presiunea este prea mare, materialul este forțat să iasă din gaura vârfului cu o forță mult mai mare decât este necesar pentru a face treaba.

Dacă totul este egal, presiunea de lucru se va schimba pe baza acestor factori:

 1. Materialul cu viscozitate mai mare (de exemplu, tencuieli, vopsele emulsii exterioare rezistente la intemperii) necesită presiuni mai mari, materialele cu viscozitate mai scăzută (de exemplu, lacurile) necesită presiuni mai mici.
 2. Rata de livrare a mașinii.
 3. Selectarea vârfului de pulverizare.
 4. Temperatura materialului. Încălzirea unui material ridică viscozitatea, ceea ce înseamnă că necesită mai puțină presiune pentru același rezultat al modelului ventilatorului de pulverizare.
 5. Un furtun mai lung va reduce presiunea de lucru. Dacă lucrați pe schelă cu pulverizatorul Airless la sol, materialul trebuie să lupte împotriva gravitației atunci când se deplasează furtunul, ceea ce va reduce și presiunea care acționează în pistol (punctul de livrare a materialului pe suprafață).
 6. Diametrul țevii de admisie. Dimensiunile mai mici vor reduce presiunea de lucru.

Dacă aparatul nu pare să funcționeze eficient. Verificați problemele, curățați filtrele și înlocuiți vârfurile de pulverizare uzate.


Prea micăPrea mică Presiunea

Raza de pulverizare arată segmentat cu o bandă subțire în partea de sus și de jos. În interiorul razei de pulverizare sunt prezente urme neuniforme.

Stratul pare prea subțire, iar instinctul tău imediat este să o vopsească din nou. (Acest lucru este diferit la lucrările care necesită doar două straturi de vopsea.).


Prea mare Presiunea

Prea mare

Vopseaua începe să curgă. O ceață vizibilă înconjoară zona de lucru.


Perfect Presiunea

Perfect

La o presiune optimă, modelul razei de pulverizare are o acoperire uniformă, fără urme sau segmente vizibile la partea superioară sau inferioară.


Găsirea presiunii adecvate a pulverizării: pas cu pas

Pentru a găsi presiunea optimă de pulverizare:

 1. Începeți la o presiune scăzută și faceți o pulverizare de test.
 2. Verificați raza de pulverizare pentru urme și decideți dacă sunteți mulțumit de acoperire.
 3. Creșteți presiunea, până când există o acoperire uniformă a suprafeței, fără urme prezente sau zone vopsite parțial.

După ce acumulați experiență cu aceeași pompă, veți avea o bună înțelegere a materialelor care vor necesita presiuni deosebite, fără a fi nevoie să faceți teste riguroase de fiecare dată.

Acțiune tipică care duce la supravopsire

Reglarea presiunii echipamentelor fără aer este prea mare. Găsiți presiunea optimă de pulverizare utilizând pașii descriși mai sus.

Duzele

Există o anumită dispută între zugravii profesioniști cu privire la care duza care produce cea mai puțină și cea mai multă supravopsire. Nu există o abordare de tip “o marime universală”, deoarece vârful de pulverizare va depinde de configurația pistolului, de procesul de pulverizare și de materialul utilizat. De asemenea, puteți să vă limitați la alegerea vârfului de pulverizare dacă acesta este o lucrare de nișă, de ex. marcaje rutiere sau materiale grele.

Cel puțin, asigurați-vă că potriviți vârful de pulverizare cu materialul pe care îl utilizați și cu cerința de lucru. Vopseaua și alte materiale vor include în fișa tehnică “dimensiunile recomandate pentru vârfurile de pulverizare”. Asigurați-vă că filtrele cu pistol sunt curate și că acționați mașina la o presiune optimă. Pentru a reduce presiunea, selectați un vârf cu o gaură mai mică. Pentru a reduce ventilatorul de pulverizare, alegeți un vârf de pulverizare cu o cifră de pornire mai mică.

Atunci când investigați și studiați duzele de pulverizare care produc cea mai puțină supravopsire, cele două opțiuni cele mai citate sunt sfaturi plane și sfaturi de presiune scăzută.

Duzele plate

Unii pictori profesioniști mai mari optează pentru vârfurile plate care sunt utilizate cu filtre de con fin la vârful pistolului de pulverizare (butoi de pistol normal). Se susține că marginile vârfurilor plane sunt mai fluide și au o interferență mai mică decât vârfurile reversibile și, prin urmare, produc mai puțin overspray. Din moment ce acest tip de design este depășit, nu suntem convinși că acest sfat produce mai puțin overspray decât modelele mai noi și poate avea mai mult de-a face cu expertiza tehnică a pulverizatorilor de pictura expert.Product examples:

 • Titan Flat Tips
 • Graco Flat Tips

Duzele pentru presiune scăzută

Producătorii vârfurilor de pulverizare au îmbunătățit tehnologia tipurilor de vârfuri de pulverizare, astfel încât acestea să poată funcționa la presiuni de lucru mai scăzute. La presiuni mai mici, mai puțin material este separat fin în aer, ceea ce va reduce supravopsirea. Duzele de presiune scăzută sunt mai durabile și mai ușor de utilizat – cu coduri de culori și coduri numerice pentru a vă asigura că știți ce duză folosiți.

Exemple de produse:

Acțiune tipică care duce la supravopsire

Selecția mărimii tipului este incorectă pentru cerința sau materialul de lucru.

Pentru mai multe informații despre alegerea vârfului de pulverizare corect, consultați ghidul nostru final pentru alegerea vârfului de pulverizare potrivit.

Mascarea si protejarea suprafețelor

Pentru completare, trebuie să menționăm că, în majoritatea cazurilor, supravopsirea nu poate fi complet eliminată. Prin urmare, cel mai bine este să acoperiți obiectele importante de mobilier cu o folii, să acoperiți corpurile de iluminat și tot ceea ce este necesar, după caz. Când lucrați în exterior, puteți utiliza aceleași folii  pentru a acoperi copaci și arbuști mici.

Un “scut” de carton atașat unui prelungitor este folosit ca o soluție ieftină și de încredere pentru a controla o parte din suprapresiune, în special atunci când lucrează în exterior. Cartonul poate fi de asemenea utilizat ca suprafață pentru a porni și opri acțiunea ventilatorului de pulverizare, astfel încât pe suprafața de lucru să se producă un model uniform. Acest lucru este valabil mai ales atunci când se utilizează o extensie fără o a doua supapă.

Acțiune tipică care duce la supravopsire

Acoperirea fiecărei suprafețe cu plastic, carton și alte metode protectoare, este un proces costisitor și consumator de timp. Este întotdeauna mai bine să vă asigurați că aveți tehnica corectă de pulverizare și că folosiți echipamentul corespunzător, cu setarea optimă a presiunii pulverizării înainte de a recurge la acoperirea tuturor obiectelor din jur și la blocarea pulverizării la orice ocazie. Desigur, maschează standard și acoperă lucrurile ca de obicei atunci când lucrezi înăuntru și afară, dar dacă vă îngrijorați de posibila „gazare”  mașinilor parcate de cealaltă parte a străzii, este posibil să pulverizați incorect!

Extensii

Când lucrați pe suprafețe mai extinse, în special pe pereții exteriori, având o anumită distanță, asigurați-vă că distanța dintre pistol și unghiul de pulverizare se menține într-o poziție optimă de lucru.

O prelungire care se află între suportul vârfului și pistolul în sine este disponibilă în diverse dimensiuni, începând de la 25 cm, până la 180 cm!

Filetele de extensie sunt standard în 7/8 inci pentru a se potrivi celor mai moderne pistoale. Dacă aveți modele mai vechi de pistoale, este posibil să aveți nevoie de un adaptor pentru a converti 11/16 “la 7/8”.

Exemplu: extensia FARBMAX

Unii zugravi profesioniști spun că folosirea extensiilor întotdeauna mărește supravopsirea, în timp ce alții simt că utilizarea extensiilor face fluxul de lucru mult mai ușor, permițându-le să mențină o distanță optimă de lucru față de suprafața de pulverizare. Probabil că este mai bine să încercați și dvs. și să vedeți ce funcționează cel mai bine pentru dvs.

O problemă nefericită apare atunci când se utilizează extensii, este formarea picăturilor pe pereți. Atunci când trageți sau eliberați declanșatorul, distanța de presiune creată în extensie duce la eliberarea picăturilor de vopsea mai groase de la pistolul de pulverizare, denumită “scuipare”.

Producătorii au dezvoltat o a doua supapă pentru a merge la capătul extensiei, care are și o caracteristică pivotantă. Aceasta înseamnă că puteți regla unghiul razei de pulverizare fără a obține scuiparea reziduală care apare de obicei atunci când se utilizează extensii simple.

Exemplu: Graco “Clean Shot” Valve

Graco CleanShot Shut Off Valve

(Afișată în imaginea din stânga, cu suportul vârfului roșu și vârful de pulverizare galben.)

Producatorii de echipamente fără aer au combinat aceste două concepte de mai sus pentru a produce un kit de reducere a acelor stropi. În exemplul produsului, Graco include un pistol contractor și un vârf de pulverizare LineLazer.

Exemplu: Graco Overspray Control Kit (OFS)

Setul vine complet cu pistolul Contractor și vârfurile de pulverizare (321 și 419)

Pentru a combate acei stropi de pe perete, ai doua opțiuni:

 1. Începeți să pulverizați chiar în afara zonei pe care doriți să lucrați și terminați chiar lângă zona vopsită.
 2. Utilizați o a doua supapă atașată la partea frontală a extensiei.

Acțiune tipică care duce la supravopsire

Supravopsirea este redusă, dar pot apărea stropii respectivi. Se recomandă să se utilizeze o a doua supapă cu extensia dvs., un set de supravopsire sau un atașament cu trafalet..

Trafaleți

În cazul grunduirii de grund, zugravii au optat pentru pulverizarea și trecerea cu trafaletul peste perete, pentru a se asigura că materialul se uniformizează în mod corespunzător pe suprafață. Acest lucru înseamnă de obicei că doi zugravi lucrează în tandem, se face pulverizarea și se face în spate vine cineva cu trafaletul peste zonele cu vopsea.

Datul cu trafaletul, de asemenea, a fost utilizat ca o măsură de precauție pentru a produce o textură de vopsea care poate fi vopsită cu o rolă mai mică, în cazul în care trebuie să se realizeze retușuri după aplicarea straturilor inițiale de vopsea. Folosind o rolă, asigurați-vă că este menținută aceeași textura pentru toate straturile.

Pentru a atenua necesitatea unui al doilea zugrav și pentru a reduce scuiparea de la extensie, companii ca Graco și Storch au introdus un set de accesorii pentru pulverizatoare / role combo. O rolă este atașată brațului de extensie și rămâne fixă, în timp ce mecanismul de pulverizare este reglabil. Arma standard este înlocuită cu o pistol “Inline”, ceea ce face mai ușoară apăsarea declanșatoruluiăi și manevrarea.

Cu vârful de pulverizare și suportul îndreptat sub rola, pulverizați în timp ce dați cu rola de sus in jos iar cand mergeți cu rola in sus, va opriți si pulverizare și doar dați cu rola. Vopseaua și supravopsirea sunt prinse în trafalet, reducând excesul de pulverizare eliberat în zonele înconjurătoare.

“LeOS” înseamnă “mai puțină supravopsire” și este un kit care vine cu o extensie, o a doua supapă cu capacitatea de schimba unghiul și un trafalet.

Wagner Inline Roller 100 - Roller Airless IR100

Wagner Inline Roller IR100

O altă opțiune pentru a elimina complet suprapresiunea este înlocuirea vârfului de pulverizare și a suportului pentru o extindere completă a rolei, astfel încât materialul să treacă prin rola însăși. Nu există, prin urmare, nici o atomizare și nici o suprapresiune rezultată.

Beneficiul de a avea varianta combo cu trafalet, este că nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu suprapresiunea și timpul de lucru este redus, deoarece nu este nevoie să băgați trafaletul în găleata de vopsea de fiecare dată – vopseaua este livrată direct în rolă, prin pistol și extensie și aplicat pe suprafață cu o acțiune de rulare.

Exemplu: Wagner Inline Roller IR100

Acțiune tipică care duce la supravopsire

Nici una. Suprapresiunea este controlată și pulverizarea este minimizată folosind un dispozitiv de fixare cu role sau este eliminată complet de sistemul de livrare a vopselei direct in rolă.

Sistemele cu furtune încălzite

Pulverizator de vopsea Airless TempSpray Wagner SF 23

Wagner SF23 Plus cu TempSpray

O altă alternativă este să încălziți pur și simplu materialul cu care lucrați. Când materialul este încălzit la o temperatură cuprinsă între 20 și 60 de grade, crește viscozitatea acestuia și astfel se mișcă mai ușor în pompă și furtun, necesitând o presiune mai mică pentru a obține același model de pulverizare dorit. Sistemele de furtunuri încălzite sunt disponibile și compatibile cu majoritatea mașinilor cumpărate împreună cu pulverizatorul Airless.

Exemplu:

Wagner SF23 TempSpray (cu roți – poza din stânga)

Aceasta poate fi o soluție ideală pentru a lucra în medii mai reci și / sau cu lungimi mai mari ale furtunurilor.

Concluzie

Supravopsirea pe mobilier, corpuri de iluminat, plante și vehicule poate fi un coșmar pentru zugravi.

Reduceți îngrijorările privind supravopsirea, folosind sfaturile din acest ghid, luați măsuri de precauție și învățați cum să vă folosiți echipamentul.

Îmbunătățirile tehnologice și accesoriile sunt proiectate pentru a ușura munca dvs., dar asigurați-vă că ați învățat prima dată tehnica de pulverizare Airless.

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.