Un dispozitiv de protecție de bază pentru zugrav care este adesea subutilizat, masca de vopsit este purtată peste gură și nări, de obicei susținută de o bandă elastică.

Care sunt materialele de pulverizare obișnuite care necesită o mască? Cum să alegeți masca de vopsire prin pulverizare corectă? Ce compuși materiali sunt cei mai toxici?

Acoperim aceste întrebări și multe altele în acest articol!

Masca de vopsit prin pulverizare

Materialele de vopsire sunt alcătuite din pigmenți, lianți și solvenți, precum și alți compuși precum agenți de întărire, agenți de uscare, elastifieri etc. (care sunt cunoscuți ca aditivi). Pigmenții pot fi de origine organică și minerală.

În afară de măștile de protecție respiratorie, este foarte important să existe măsuri generale de siguranță:

 • Ventilație adecvată
 • O cameră de amestecare adecvată pentru siguranța altora
 • Curățarea pistolului pentru a evita problemele de ceață excesivă sau de a răspândire a vopselei
 • Înlocuirea vârfurilor uzate de pulverizare
 • Tehnică de pulverizare corectă

Din păcate, protecția respiratorie este încă neglijată până în ziua de astăzi. Se folosesc chiar și metode neconvenționale și inadecvate, cum ar fi așezarea unei bucăți de pânză în fața feței sau pur și simplu purtarea unei măști de praf.

În atelierele cu cabine de vopsea, sistemele de ventilație și extracție fixe sunt soluții disponibile. În zonele de lucru precum șantierele, cu condiții de mediu în schimbare, este mai complicat. Este important să ai grijă de tine și să ții cont de siguranța altora.

Masca pulverizare airless

Recomandări de mască de vopsit prin pulverizare

Vă recomandăm să folosiți jumătăți de măști cu filtre de înlocuire sau măști de autofiltrare de unică folosință cu un filtru adecvat, deoarece acestea oferă un grad ridicat de flexibilitate în locul de muncă și protecție suficientă.

Combinarea filtrelor care funcționează atât cu particule umede, cât și cu emisii volatile, rezultate din ceața de vopsea, ar trebui să fie utilizată de asemenea.

De exemplu:

 • Pentru dispersii de plastic și altele (diluabile în apă), de exemplu: filtrul A1P2
 • Pentru alchid și alte rășini (conținând solvenți), de exemplu: filtre A2P2

Cum să alegi masca de vopsire corectă?  

În exemplele anterioare A1P2 și A2P2, literele descriu tipul de filtru, numerele, performanța filtrului corespunzător.

Cu cât este mai mare numărul, cu atât performanțele filtrului sunt mai mari. Selectați masca de vopsit prin pulverizare în funcție de zona de aplicare sau de concentrația de poluanți. Desigur, trebuie respectate și instrucțiunile și recomandările producătorului.

În cazul acoperirilor multicomponent sau hibrid, va fi o decizie în funcție de solventul utilizat sau de instrucțiunile corespunzătoare ale producătorului. Dacă nu există informații, raportați acest lucru producătorului!

În cele din urmă, chiar și în sistemele cu pulverizare scăzută, nu va fi niciodată complet evitabilă intrarea  în contact direct sau indirect cu ceața creată prin pulverizarea vopselelor. De aceea, recomandăm în general utilizarea măștilor de protecție respiratorie adecvate. Unii clienți cu care am lucrat, recomandă o mască de auto-filtrare pentru particule organice și vapori.

Tipul de filtru ar fi FFA1P2D. Acest tip de măști de protecție sunt identificate prin culori. Masca de protecție recomandată de unii dintre clienții noștri se remarcă prin culorile maro și gri. Acestea sunt concentrate pe particule compuse din materiale inerte, gaze și vapori care provin din solvenți și vapori anorganici. Ca exemplu, masca de auto-filtrare 3M, seria 4000. 

Masca de vopsit airless

Sumar

Iată un scurt rezumat al zonelor părții corpului care au nevoie de protecție:

  • Pielea trebuie protejată pe cât posibil (de exemplu: cu salopetă și mănuși). Desigur, la locul de muncă nu trebuie să fumezi sau să mănânc
  • Gură: Un respirator bun este „esențial” pentru tine și calitatea vieții pe termen lung, în calitate de zugrav.
  • Mâini: De asemenea, trebuie să purtați mănuși pentru a vă proteja mâinile. Mănușile de unică folosință sunt deosebit de bune.
  • Picioare: Același lucru este valabil pentru picioare, care ar trebui protejate cu încălțăminte adecvată. Desigur, puteți lucra și cu pantofii pe care îi folosiți zilnic. Dar puteți fi sigur că în curând vor apărea pete de culoare. Pe de altă parte, dacă lucrați cu mașini de vopsit airless, ar fi indicat să folosiți încălțăminte cu protecție în vârf, pentru a vă proteja degetele de la picioare într-un posibil accident cu echipamentul (în cazul în care dumneavoastră sau colegul dvs. rolați pulverizatorul peste picior!)
  • Ochi: Din păcate, un procent mult mai mare de zugravi suferă acum leziuni oculare ca urmare a depășirii excesive. Ochelarii de protecție sunt un element obligatoriu pentru menținerea vederii pe termen lung.

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.