Este mai bine să zugrăviți cu o pompă cu diafragmă sau cu o pompă cu piston?

Vorbind cu clienții, auzim deseori această întrebare. Răspunsul la acest lucru nu este foarte simplu și depinde de nevoile clientului și de zona de aplicare.

Atât pompele cu piston, cât și pompele cu diafragmă sunt proiectate în scopuri specifice și ambele pot obține rezultate bune.

Din acest motiv, vom discuta în articolul următor câteva dintre avantajele și dezavantajele pompelor cu diafragmă și cu piston.

pompelor cu diafragmă și a pompelor cu piston

Cum arată o pompă cu diafragmă înăuntru

Proiectarea tehnică a pompelor cu diafragmă și piston

Pompele cu diafragmă și cele cu piston diferă în ceea ce privește proiectarea și funcționarea, așa că iată o scurtă perspectivă tehnică.

Proiectarea și funcționarea unei pompe cu diafragmă

O diafragmă din plastic generează presiune rapidă și este alimentată în general de un motor electric, dar există și pompe acționate de aer comprimat.

În plus, o supapă de intrare și o supapă de ieșire asigură controlul presiunii și un flux de material uniform. Presiunea de funcționare dorită este reglată printr-o supapă de control. Prin urmare, designul este foarte simplu.

Componentele electronice suplimentare nu sunt instalate. Datorită acestui design simplu, pompele cu diafragmă, spre deosebire de pompele cu piston electric, nu au niciun mecanism pentru detectarea cerinței de presiune și, prin urmare, funcționează ca un „rotor permanent”.

Prin urmare, pompa funcționează non-stop, deoarece este pornită.

Diagrama unei pompe cu diafragmă Wagner

Diagrama unei pompe cu diafragmă Wagner

Proiectarea și funcționarea unei pompe cu piston

O pompă electrică cu piston este mai complexă în comparație cu o pompă cu diafragmă. Aceste pompe sunt, de asemenea, alimentate în general de un motor electric (există și modele acționate cu aer). Prin mișcarea pistonului, vopseaua este aspirată.

De asemenea, cu acest tip de pompă, supapele asigură un debit uniform al materialului.

Ca și în cazul pompei cu diafragmă, pompa cu piston are și o supapă de reglare a presiunii pentru a obține presiunea de lucru dorită. Spre deosebire de pompa cu diafragmă, care funcționează ca un „rotor permanent”, pompele cu piston electric detectează presiunea de funcționare setată (de exemplu, 120 bar).

Pompa funcționează până la acest interval de presiune, motorul se oprește imediat ce a fost atinsă presiunea de lucru dorită.

Și în timp ce pulverizează, pe măsură ce presiunea scade, pompa cu piston detectează imediat scăderea de presiune și începe să pompeze materialul până la atingerea domeniului dorit de presiune.

Un piston tipic pentru o pompă cu piston

Un piston tipic pentru o pompă cu piston

Pentru a implementa această tehnologie de pompare inteligentă, este necesar un control electronic, care măsoară constant presiunea printr-un senzor de presiune și transmite aceste informații „creierului electronic” al pulverizatorului de vopsea, placa de circuit.

De acolo, comanda respectivă este transmisă motorului. Motorul pornește atunci când este necesară mai multă presiune de lucru și se oprește atunci când se atinge domeniul dorit de presiune de, de exemplu, 120 bar.

Alte componente electronice, cum ar fi afișele digitale sunt de obicei instalate pe pompe electronice cu piston, în scopuri de monitorizare și control.

Avantajele și dezavantajele pompelor cu diafragmă și cu piston

Acum că știm cum funcționează pompele, care sunt avantajele și dezavantajele pompelor cu diafragmă și cu piston? Aici există multe argumente de luat în considerare.

Unele dintre acestea sunt abordate în secțiunea următoare, inclusiv problema uzurii, costul achiziției, întreținerea și reparația. În plus, sunt examinate avantajele și dezavantajele tehnice, precum și unele exemple de aplicație.

Uzura

După cum am menționat mai sus, pompele cu diafragmă Airless sunt „rotoare permanente” care pompează non-stop, în timp ce pompele cu piston funcționează numai atunci când este necesară presiunea.

Acest lucru ar trebui să conducă la o uzură mai mare a componentelor pompelor cu diafragmă, deoarece tensiunea mecanică a componentelor este mai mare decât la „pompa inteligentă”.

Acesta fiind un argument puternic pentru o pompă cu piston ca dispozitiv de pulverizare a vopselelor, dar nu este atât de simplu. Chiar dacă uzura la unele componente a pompelor cu piston este mai mică, o pompă cu membrană este mult mai simplă.

Multe componente instalate pe o pompă cu piston nu există deloc pe o pompă cu diafragmă. Componentele care nu există nu pot fi stricate.

Acest lucru se aplică în special componentelor electronice de la pompele cu piston, cum ar fi placa de circuit, senzorul de presiune și afișajul digital pentru afișarea presiunii.

Costurile de întreținere și reparații

O pompă cu diafragmă este supusă uzurii mai mari a componentelor sale, deci există un risc mai mare de deteriorare prin eforturi mecanice constante. Cu toate acestea, pompa cu diafragmă este construită simplu.

Acest lucru facilitează întreținerea și repararea, iar problemele minore pot fi soluționate de utilizatori.

Pompele cu piston electric au mult mai multe componente electronice, care de obicei trebuie schimbate în caz de deteriorare de către un profesionist și sunt adesea foarte scumpe.

Deosebit de gravă este o deteriorare a plăcii de circuit, care poate duce cu ușurință la costuri de câteva sute de euro, iar cu dispozitivele Airless mai mari se poate atinge și la mii de euro.

Diferența de preț

Pompele cu diafragmă sunt disponibile în principal de la Wagner, dar și FARBMAX are multe. Graco oferă doar pompe cu piston, care pot fi obținute desigur și de la alți producători, cum ar fi Wagner, Storch, Titan sau FARBMAX.

Pompele cu diafragmă și cu piston sunt disponibile la prețuri comparabile în segmentul de nivel de intrare, precum și în gama de calitate superioară.

Aplicații

În funcție de aplicație, pompa cu diafragmă sau cu piston poate oferi avantaje și dezavantaje, așa că aici vom examina anumite domenii de aplicare și materiale pentru a rezolva ce este mai bun.

Lacuri și cantități mici de material în general

La prelucrarea lacurilor, glazurilor și, în general, a unor cantități mici de material, pompele cu diafragmă au probabil un mic avantaj față de pompele cu piston. Materialul este introdus de obicei de sus în unitatea de pulverizare.

În majoritatea modelelor de pompe cu diafragmă, o pâlnie de material poate fi înșurubată direct pentru prelucrarea cantităților mici de vopsea.

Drept urmare, calea vopselei este deosebit de scurtă și este necesar de cantități mici de material pentru umplerea și funcționarea dispozitivului de pulverizare a vopselei.

La prelucrarea unor cantități mici de material, de exemplu, 1,5 l, o cale scurtă a materialului este avantajoasă, deoarece este necesară mai puțin vopsea pentru a umple dispozitivul de pulverizare.

În cazul pompelor cu piston, aspirația este de obicei efectuată de jos, astfel încât, de obicei, pâlniile sunt conectate la pompa cu piston printr-un tub de material suplimentar și, astfel, este necesară mai multă vopsea pentru umplere.

Pompă cu diafragmă si piston

În plus, este posibil să funcționeze și pompe cu diafragmă mai puternice cu furtunuri de vopsea scurte și mai subțiri (de exemplu, 7,5 m lungime și un diametru intern de 4 mm (DN4)).

Acest lucru reduce, de asemenea, necesarul de material pentru umplerea și funcționarea pompei.

În cazul pompelor cu piston electric mai puternice, sunt necesare furtunuri mai lungi cu un diametru interior mai mare, altfel ar putea ajunge cu ușurință la efecte de feedback care pot afecta negativ modelul de pulverizare.

Pompă cu diafragmă ca unitate combinată pentru lac și vopsea emulsie

Utilizarea pompelor cu diafragmă Airless este de asemenea potrivită pentru cei care doresc să utilizeze o unitate de pulverizare a vopselei pentru a aplica vopsele de lac, deoarece pompele cu diafragmă pot fi transformate rapid și echipate cu o pâlnie pentru cantități mici.

Așa cum am mai spus, pompele cu diafragmă au un avantaj atunci când prelucrează cantități mici mai mici de 5 litri, iar acest lucru se întâmplă adesea la lucrarile rezidențiale și vopsirea caloriferelor, ferestrelor și ușilor.

Desigur, există și pompe electrice potrivite pentru piston pentru aceste zone de aplicare, dar dacă de obicei lucrați cu lac și vopsea emulsie, vă veți descurca mai bine cu o pompă cu diafragmă.

Pompe cu piston pentru materiale foarte vâscoase, cum ar fi glet sau bitum

Atât pompele cu diafragmă, cât și pompele cu piston pot fi utilizate pentru lacuri, glazuri, emulsii, vopsele minerale sau din latex.

Pentru materiale extrem de vâscoase, cum ar fi protecția împotriva incendiilor, bitum sau glet, arată foarte diferit.

Tehnologia pompei cu piston ar trebui folosită aici, deoarece aceste zone de lucru necesită valori și capacități de performanță dincolo de cele ale majorității pompelor cu membrană.

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.