Reglarea presiunii corecte este esențială pentru aplicarea unui model de pulverizare uniform și pentru evitarea ceții de vopsea. O presiune prea mică duce la distribuirea neuniformă a vopselei pe suprafață. Însă și o presiunea prea mare creează rapid probleme, întrucât duce la formarea inutilă de ceață de vopsea.
În videoclip, arătăm cum se reglează optim presiunea la un aparat Airless pentru a crea un model de pulverizare uniform, suprafețe de înaltă calitate și cât mai puțină pulverizare excesivă posibil.
Presiune prea mică la aparatul Airless
Un reglaj prea scăzut al presiunii la pulverizatorul de vopsea Airless duce la un model de pulverizare neuniform. De obicei, există o cantitate mai mare de vopsea la marginea jetului de pulverizare, așa-numita „margine îngroșată” sau, de asemenea, numită „formare de degete”. Astfel, în partea centrală a jetului de pulverizare este mult mai puțin material. De exemplu, un perete nu poate fi pulverizat uniform și este esențial să fie revopsit cu trafaletul pentru a obține o distribuire uniformă a culorii pe suprafață.
Iată un rezumat al dezavantajelor lucrului cu o presiune prea mică:
- model de pulverizare neuniform
- este necesară folosirea ulterioară a trafaletului
Reglaj prea scăzut al presiunii la aparatul Airless
Prea multă presiune la aparatul de pulverizat Airless
Problema și mai mare este un reglaj prea ridicat al presiunii. Conform motoului „mult ajută mult”, vedem mereu utilizatori care reglează o presiune mult prea mare și astfel irosesc multe dintre avantajele tehnologiei Airless. Setarea unei presiuni prea mari duce la formarea inutilă de ceață de vopsea, care, în cazuri extreme, poate fi chiar foarte puternică.
Vopseaua este atomizată inutil de puternic, iar o cantitate mare de material nu ajunge pe suprafață, ci oriunde în cameră sau altminteri oriunde altundeva. O presiune reglată la un nivel prea mare la aparatul Airless are și alte efecte negative în afară de formarea ceții de vopsea, cum ar fi un consum de vopsea semnificativ mai mare. O formare de ceață de vopsea mai mare înseamnă și un efort mai mare pentru lucrările de mascare.
Prin urmare, este necesar mai mult material de acoperire, iar cheltuielile pentru lucrările de mascare cresc. În plus, aparatul Airless este solicitat mai puternic la o presiune mai mare, se produce mai multă uzură, iar durata de viață a aparatului și a duzelor se scurtează.
Presiune prea mare la aparatul Airless
Efectele negative evitabile ale presiunii inutil de mare la pulverizatorul de vopsea Airless pot fi rezumate după cum urmează:
- formare de ceață de vopsea
- consum mai mare de material
- uzură mai mare la aparatul Airless și la duză
- consum mai mare de material de acoperire
- lucrările de mascare durează mai mult timp
Recunoașterea greșelilor din reglarea presiunii la modelul de pulverizare
Greșelile privind reglarea presiunii pot fi recunoscute după modelul de pulverizare. Mai jos explicăm felul în care un reglaj prea mic sau prea mare al presiunii poate fi recunoscut pe suprafață.
Cum se recunoaște un reglaj prea mic al presiunii?
Dacă se pulverizează cu o presiune prea mică, acest lucru poate fi recunoscut după modelul de pulverizare neuniform de pe suprafață. Presiunea nu este suficientă pentru a atomiza uniform vopseaua pe tot jetul de pulverizare. Acest lucru este vizibil pe perete, respectiv pe suprafață. Se vor forma dungi.
Se aplică apoi mai multă vopsea în zona marginală de la muchia exterioară a jetului de pulverizare. În partea centrală a jetului de pulverizare se aplică mai puțin material. Și aici poate apărea un model neuniform și cu pete. Avantajul este că greșeala devine rapid vizibilă, iar utilizatorul poate reacționa și o poate corecta.
Cum se recunoaște un reglaj prea mare al presiunii?
Problemele sunt mai dificil de recunoscut dacă reglajul presiunii este prea mare, întrucât, în această situație, aplicarea vopselei este de obicei corectă. Se obține un model de pulverizare uniform, fără dungi, chiar și la o presiune mult prea mare. Din acest motiv, această problemă se întâlnește și pe multe șantiere.
Cu toate acestea, prin efectuarea unui test de presiune înainte de începerea lucrărilor, este posibil să se determine cu exactitate în ce interval de presiune se află reglajul optim. De asemenea, în multe fișe cu date tehnice („prospectul vopselei”) se găsesc indicații ale producătorului vopselei cu privire la prelucrarea Airless, cum ar fi pentru alegerea duzei și pentru reglarea presiunii.
În aplicația AirlessTips este disponibilă o prezentare generală a peste 1.000 de lacuri, vopsele și mase de șpaclu cu indicații pentru reglajul optim al presiunii, precum și pentru alegerea duzei.
Cum se efectuează un test de presiune cu un aparat Airless?
Cel mai bine este să luăm niște hârtie de mascare sau folie. Dacă o parte din cameră a fost acoperită, atunci se poate utiliza și suprafața mascată pentru testul de presiune, întrucât materialul de acoperire va fi oricum eliminat după finalizarea lucrărilor. Se începe la un reglaj mic al presiunii, de exemplu, la 60 de bari și se pulverizează o fâșie scurtă pe hârtia de mascare. Apoi se mărește presiunea la 80 de bari și se pulverizează o a doua fâșie de vopsea lângă prima.
Lângă se pulverizează un al treilea jet de pulverizare la 100 de bari. Iar apoi un al patrulea jet de pulverizare la 120 de bari. Dacă este cazul, se mai pulverizează la 140 de bari, 160 de bari, 180 de bari ș.a.m.d. Acum se poate compara rezultatul de pe suprafață produs de jetul de pulverizare cu diversele reglaje ale presiunii.
Care jet de pulverizare este cel mai bun? Când începe distribuirea vopselei să devină uniformă? De când nu se mai formează nicio dungă? La toate aceste întrebări se poate răspunde ușor prin examinarea și compararea jeturilor de pulverizare.
Test de presiune cu pulverizatorul de vopsea Airless
Cum se reglează corect presiunea pentru pulverizarea Airless?
Cu ajutorul testului de presiune, se poate alege cu ușurință jetul de pulverizare cu reglajul optim al presiunii și se poate ajusta acest reglaj al presiunii pentru lucrări ulterioare cu aparatul Airless. Presiunea trebuie reglată cât mai jos posibil.
Cu toate acestea, trebuie să se creeze un model de pulverizare uniform. De îndată ce modelul de pulverizare este uniform și lipsit de dungi, reglajul presiunii este corect. O presiune mai mare nu face decât să ducă la o formare de mai multă ceață de vopsea.
Formare de dungi în modelul de pulverizare în ciuda presiunii maxime
Această problemă apare mai ales în cazul aparatelor Airless cu performanță redusă și al aparatelor de bricolaj. Dacă debitul aparatului Airless este prea mic (deci cantitatea de vopsea pe care aparatul de pulverizat o poate transporta pe minut), atunci se poate întâmpla ca, în ciuda reglajului maxim al presiunii, vopseaua să fie distribuită neuniform.
În acest caz, vopseaua poate fi diluată conform informațiilor producătorului. În funcție de vopsea, se poate încerca, de asemenea, o duză mai mică. Însă nu prea mică, întrucât duza se poate înfunda rapid. Dacă nicio metodă nu este de ajutor, atunci rămâne doar utilizarea unui aparat Airless performant.
În plus, această problemă poate apărea și din cauza utilizării unor duze uzate. Mai multe informații despre acest subiect se găsesc în videoblogul Duză Airless uzată?Înlocuirea în timp util a duzei.
Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:
Accesaţi pagina noastră de Facebook
Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter
Airless Discounter Cont Instagram
Dacă aveţi întrebări?
Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.