Aflați cum diferă pulverizarea AirCoat de pulverizarea Airless tradiționala; domeniile principale de aplicare și alte posibile aplicații ale tehnicii de pulverizare AirCoat, precum și proiectarea și funcția pulverizatoarelor AirCoat. În plus, ne uităm la avantajele și dezavantajele acestei pulverizari și oferim câteva sfaturi pentru selectarea și conversia dispozitivelor de pulverizare a vopselelor în sisteme asistate de aer.

Ce este un pulverizator de vopsea AirCoat?

Pulverizarea AirCoat este un proces de pulverizare airless asistat de aer. Aceasta înseamnă că sistemul de pulverizare airless este utilizat împreună cu un al doilea sistem care furnizează aer și influențează pulverizarea materialului. Pe baza tehnicii de pulverizare airless vopseaua sau alte materiale (lac, grund, glet etc.) sunt presurizate într-o membrană sau pompă cu piston și trimise printr-un furtun de înaltă presiune, alimentând cu material pistolul și sunt atomizate la duză; cu pulverizarea airless asistată de aer este furnizat și aer la pistol. Acest aer este furnizat de un compresor și direcționat către pistol printr-un al doilea furtun. Acolo, aerul este distribuit prin capacul de aer și înconjoară jetul de vopsea cu aer (vezi desenul).

Wagner Aircoat - Wie funktioniert das Aircoat-Verfahren?

Wagner AirCoat – Cum functioneazã?

Tehnologia AirCoat permite pulverizarea vopselelor și a altor materiale de incarcare cu o presiune mai mică. Aceasta creează o atomizare deosebit de moale și o raza de pulverizare foarte fina. Din acest motiv pulverizatoarele de vopsea Aircoat sunt utile în special atunci când dorești să obții finisaje de suprafață de înaltă calitate. Exemple de aplicații pot fi găsite în construcții de mobilă și expoziții, la pregătirea și vopsirea ramelor de ferestre și uși și, în general, în domeniul mobilierului și construcției din lemn și oțel.

Alte argumente în favoarea utilizării unui pulverizator de vopsea AirCoat sunt: eficiența de pulverizare ridicată, reducerea excesului, consumul redus de material și opțiunile suplimentare de ajustare ale pistolului. Acestea sunt deosebit de potrivite pentru materialele cu vâscozitate scăzută, adică produse relativ subțiri, precum vopsele sau glazuri. Pentru materiale mai groase și cu vâscozitate mai mare, utilizarea unui dispozitiv AirCoat este mai puțin potrivită. În acest caz, metoda Airless ar fi o opțiune mai bună.

Termenul „AirCoat” este utilizat de producătorul Wagner și este protejat legal. Alți producători se referă la procesul AirCoat ca AirCombi sau pulverizare asistată de aer.

Pentru ce materiale și aplicații de vopsire ar fi cea mai potrivita pulverizarea Aircoat?

Pistoalele de pulverizare AirCoat sunt deosebit de potrivite pentru pulverizarea lacurilor și glazurilor. Cu aceste materiale puteți obține finisaje de suprafață de înaltă calitate. Acesta este motivul pentru care acestea sunt utilizate la uși, obloane pentru ferestre și construcții de rame pentru uși și ferestre. Tâmplarii, producătorii de oțel și expoziții se bazează tot mai mult pe tehnologia de pulverizare AirCoat. Ambele materiale 1K și 2K pot fi procesate. Pentru prelucrarea materialelor cu două componente, este important să observati și să respectați timpul de scurgere pentru a preveni uscarea vopselei în pulverizator, furtun sau pistol. Se pot prelucra atât vopsele, cât și vopsele pe bază de apă și pe bază de solvent.

Care sunt componentele un pulverizator de vopsea AirCoat?

Cele mai importante componente ale un sistem de pulverizare AirCoat sunt pulverizatorul airless, compresorul, regulatorul de presiune al alimentării cu aer, furtunul dual format dintr-un furtun de vopsea și unul de aer și pistolul AirCoat cu capac de aer și duză AirCoat.

 Pulverizator – baza pentru pulverizarea AirCoat

Pentru a pune vopseaua sub presiune, se folosește un pulverizator airless clasic. Aici sunt posibile diferite variante de echipament, se folosesc pulverizatoare cu aer comprimat, precum și pulverizatoare de vopsea cu pompe de acționare electrică. În funcție de zona de aplicare, există avantaje și dezavantaje ale modelelor electrice sau acționate de aer, care trebuie luate în considerare la selectarea pulverizatorului AirCoat potrivit. De exemplu, în zonele care necesită protecție împotriva exploziei, o pompă cu aer comprimat oferă o alternativă mai sigură la dispozitivul de pulverizare electric, deoarece un motor electric poate genera scântei în timpul funcționării. Riscul de explozie crește dramatic dacă, de exemplu, sunt prelucrate vopsele pe bază de solvent care sunt usor inflamabile. Alți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegeți între un pulverizator AirCoat electric și aer cu motor includ: performanța compresorului existent, zgomotul compresorului, greutatea și mobilitatea pulverizatorului și compresorului, precum și cerințele de siguranță împotriva exploziei și a incendiilor la locul de munca.

Aufbau einer Membranpumpe - Airless Farbspritzgerät

Construcția unei pompe cu membrană – Pulverizator de vopsea airless

Pe lângă opțiunile de acționare a pulverizatorului, există și opțiuni pentru selectarea pompei. Atât pompele cu membrană, cât și cele cu piston pot fi utilizate la pulverizarea aircoat. Ambele versiuni de pompă sunt disponibile pe piață atât cu acționare electrică, cât și cu aer comprimat. O imagine de ansamblu detaliată a avantajelor și dezavantajelor pompelor cu diafragmă și cu piston poate fi găsită în articolul „Ce este mai bine – diafragma sau pompa cu piston ca pulverizator de vopsea airless?”.

Utilizarea unui compresor pentru pulverizarea AirCoat

Compresorul generează presiunea de aer necesară pentru a alimenta pistolul cu aer suplimentar. Atunci când utilizați pompe cu aer comprimat, compresorul furnizează, de asemenea, acționarea unității de pulverizare cu aer comprimat. Este important ca, compresorul să asigure o putere suficientă. Aceasta înseamnă că, compresorul trebuie să genereze suficient volum de aer pe minut pentru a furniza aer comprimat pistolului și / sau pulverizatorului, după cum este necesar.

Greutatea și volumul sunt, de asemenea, factori importanți în selecția compresorului. Mai ales atunci când se transportă către, din și în jurul șantierelor, acești factori afectează mobilitatea și poluarea fonică.

Unitate de control a presiunii pentru reglarea aerului comprimat la pulverizatoarele de vopsea Aircoat

Alimentarea cu aer de la compresor la pistol poate fi controlată cu precizie prin intermediul unității de control a presiunii. Pe o parte a furtunului de aer compresorul este conectat. Pe de altă parte, furtunul de aer este înșurubat între supapa de control și pistol. Un manometru afișează valorile curente ale presiunii aerului. Printr-o supapă, alimentarea cu aer poate fi crescută sau redusă prin rotirea butonului supapei.

Wagner SF 23 Plus Aircoat mit Druckluftregler

Wagner SF 23 Plus AirCoat cu regulator de aer comprimat

Furtun dublu format dintr-un furtun de vopsea și unul de aer pentru pulverizatoare AirCoat

Furtunul dublu al unui pulverizator de vopsea AirCoat constă dintr-un furtun de vopsea și un furtun de aer. Folosind furtunul de vopsea, vopseaua sau alt material este trecut de la pulverizator la înaltă presiune la pistolul AirCoat. Paralel cu furtunul de vopsea, furtunul de aer rulează. În furtunul de aer, aerul provine de la compresor, forțat prin supapa de control a presiunii către pistol. În majoritatea cazurilor, aerul comprimat circulă prin furtunul de aer cu o presiune maximă de 8 bar. Cu toate acestea, în majoritatea aplicațiilor, presiunea aerului este mult mai mică. Prin urmare, asigurați-vă că furtunul de vopsea și aer nu sunt inversate. De regulă (dar nu întotdeauna) se folosesc diferite fire pe furtunul de vopsea și aer, pentru a evita confuziile.

Doppelschlauch für Aircoat & luftunterstütztes Airless-Spritzen

Furtun dublu pentru pulverizare AirCoat și airless asistat de aer

Pistol AirCoat cu capac aer și duză AirCoat

Pistolul pulverizator AirCoat distribuie și aplică vopseaua sau lacul. Trageti declanșatorul pistolului si materialul poate fi eliberat. În plus, majoritatea armelor AirCoat au capacitatea de a controla distribuția aerului comprimat furnizat. Un filtru în pistolul de pulverizare protejează duzele de colmatare.  Capacul de aer  determină fluxul de aer si  duza AirCoat de la vârful pistolului asigură atomizarea vopselei.

Wagner GM 4600 Aircoat-Pistole

Pistol AirCoat Wagner GM 4600

Cum funcționează un pulverizator AirCoat?

O pompă cu membrană sau cu piston presurizează materialul (lac, vopsea, grund, glet etc) folosind metoda clasică airless. Adică materialul este comprimat fără furnizarea de aer prin presiunea pistonului sau a membranei pompei. Pulverizatorul generează o presiune maximă de 250 bar. De regulă, lucrările se desfășoară sub acest interval de presiune (există excepții pentru aplicațiile din sectorul industrial). Materialul este pompat la pistol printr-un furtun de înaltă presiune. Când este declanșat pistolul AirCoat, materialul se deplasează prin filtrul pistolului și la duză materialul este atomizat. În același timp, compresorul generează aer comprimat, care este transportat prin furtunul de aer paralel cu furtunul de vopsea la pistol. Între compresor și pistol se află supapa de control a presiunii. Prin această supapă se poate controla cantitatea de alimentare cu aer și presiunea. Aerul comprimat este ghidat prin pistol către capacul de aer și astfel circulă în jurul jetului de vopsea. Alimentarea cu aer poate fi controlată și de pistol.

Avantajele procesului de pulverizare AirCoat

  • calitate superioară a suprafeței
  • performanță ridicată a zonei și viteză de lucru
  • model de pulverizare fin
  • reducerea excesului de pulverizare
  • consum redus de materiale cu 70 – 75% eficiență
  • potrivit pentru materiale cu vâscozitate scăzută, cum ar fi lacuri și email

Dezavantaje ale procesului de pulverizare AirCoat

  • mai puțin potrivit pentru materialele cu vâscozitate ridicată
  • mai puțin potrivit pentru procesarea cantităților foarte mici de material

Care pulverizator AirCoat este potrivit pentru proiectele mele?

Există mai mulți factori de luat în considerare atunci când alegeți pulverizatorul AirCoat potrivit. Acesta este motivul pentru care am sintetizat aici punctele cheie pentru a evita cele mai mari piedici și decizii proaste atunci când achiziționați un pulverizator. În plus, vă prezentăm un exemplu de câteva modele care ar putea fi potrivite pentru proiectele dvs. Dar mai întâi punctele esențiale care trebuie luate în considerare atunci când cumpărați un pulverizator de vopsea AirCoat.

  • Performanța pulverizatorului
  • Puterea compresorului
  • Comanda – acționata electric sau cu aer comprimat
  • Pompa cu diafragmă sau cu piston
  • Admisie – direct din recipient sau pâlnie
  • Greutate și transport
  • Buget și preț

O prezentare generala a celor mai populare pulverizatoare de vopsea AirCoat

Iată o prezentare a unora dintre cele mai comune pulverizatoare AirCoat.

Wagner SF 23 Plus pe cărucior cu echipament AirCoat

Wagner SuperFinish 23 Plus este o pompă electrică cu diafragmă cu o rata de livrare de 2,6 l / min și o greutate de 29 kg. Presiunea maximă de lucru este de 250 bar și pot fi folosite duze cu o dimensiune de 0,023 ″. Modelul este potrivit pentru utilizare mobilă, deoarece poate fi transportat cu ușurință. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit de constructorii de târguri comerciale și de tâmplarii mobile. Un client a optat recent pentru acest model, deoarece avea o comandă de a picta ușile unei școli vechi. Întrucât terenurile școlii erau destul de mari, el era destul de fericit că dispozitivul era atât de mobil din cauza căruciorului și putea muta cu ușurință dispozitivul de la o ușă la alta în clădirea școlii.

Wagner SF 23 Plus Aircoat

Wagner SF 23 Plus AirCoat

Acest model este echipat cu o pâlnie de 5 litri, care poate fi umplută cu ușurință cu vopsea. Există, de asemenea, posibilitatea de a oferi modelului o conductă de aspirație pentru a prelucra vopseaua direct din recipientul containarului. În plus, există și alte opțiuni de echipamente, cum ar fi unitatea de podea fără roți sau un alt model pe care compresorul pentru alimentarea cu aer comprimat este instalat pe aceeași mașină.. 

Wagner Puma 28-40 – pompă cu piston cu aer comprimat în echipamentele AirCoat

Wagner Puma 28-40 este o pompă cu piston cu aer comprimat, cu un raport de viteză de 28: 1. Dacă aerul comprimat este alimentat cu o presiune de un bar, motorul de aer generează o presiune a materialului de 28 bar. Presiunea maximă de intrare a aerului este de 8 bar, rezultând o presiune maximă a materialului de 224 bar. De asemenea, acest model este disponibil în diferite variante de echipamente. Pe lângă unitatea de suport cu patru picioare (a se vedea imaginea), producătorul oferă o variantă pe un cărucior și un model pentru montarea pe perete fix.

 

Wagner Puma 28-40 Aircoat

Wagner Puma 28-40 AirCoat

 

În zona de admisie există și opțiuni. Figura arată Puma 28-40 cu un sistem rigid de admisie. Astfel, vopseaua sau lacul pot fi prelucrate direct din recipient. O altă opțiune este un furtun de aspirație. Pentru cantități mici de material, se poate monta și pâlnia de 5 litri.

Wagner Cobra 40-10 – pompă cu diafragmă cu aer comprimat în echipamentele AirCoat

Cobra 40-10 este o pompă cu diafragmă cu aer comprimat și este deosebit de populară în rândul operatorilor staționari. Unitatea Aircoat are un debit maxim de 2,0 l / min și produce o presiune de lucru maximă de 250 bar. Datorită acționării pneumatice, acest model, la fel ca Puma 28-40, este potrivit pentru funcționarea în zonele rezistente la explozii. În acest scop, este inclus un cablu de împământare. Materialul este aspirat prin recipientul de material de 5 litri.

Cobra 40-10 AC Spraypack

   

Conversia dispozitivelor clasice airless în pulverizator AirCoat

Cu un pistol AirCoat, un furtun dublu și un regulator de aer comprimat, multe mașini clasice Airless pot fi transformate într-un pulverizator AirCoat. Procedura exactă și componentele necesare sunt rezumate în articolul „Este posibilă conversia unui pulverizator de vopsea Airless în AirCoat / air-assisted airless?” și documentate în videoclipul de mai jos.

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesați pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Daca aveti intrebari?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.