În a 30-a parte a seriei de videoclipuri Sfaturi Airless, ne ocupăm de dotările optime pentru pulverizarea lacurilor și a lazurilor cu modelele Graco St Max și Classic.

Aceste aparate de pulverizat sunt livrate din fabrică cu dotări (aspirare, furtun, pistol, filtru și duză) potrivite, în principal, pentru aplicarea vopselelor de perete.

Din acest motiv, ar putea fi utilă reechiparea aparatului Airless pentru aplicații de lăcuire. În următorul videoclip și articol de blog explicăm procedura.

Ce este necesar pentru reechiparea în vederea lăcuirii?

Pentru pulverizarea lacurilor și lazurilor, se recomandă conversia următoarelor componente:

 • Pâlnie pentru lac/cuvă
 • Furtun pentru lac, 7,5 m
 • Filtru principal pentru lac
 • Filtru de pistol pentru lac
 • Duză pentru lac

Pâlnie pentru lac/cuvă

Modelele Graco Classic și St Max sunt dotate cu un furtun de aspirare (aparate fixe), respectiv cu o țeavă de aspirare (aparate de pulverizat mobile). Sunt optime pentru dispersie, întrucât pot fi aspirate cantități mari de vopsea direct din găleata de vopsea și apoi pulverizate. Totuși, aceste sisteme de aspirare au un ușor dezavantaj la prelucrarea cantităților mai mici de material. În cele din urmă, aspirarea trebuie mai întâi să fie umplută cu vopsea. Așadar, o pâlnie este potrivită pentru pulverizarea vopselei și a unor cantități mici de vopsea, deoarece traseul materialului și cantitatea de vopsea necesară pentru a umple aspirarea pot fi reduse.

În acest sens, sunt disponibile două versiuni diferite de pâlnii de la Graco. O pâlnie pentru aparatele Airless Graco Classic și St Max care sunt montate pe șasiul unui cărucior. Pentru aparatele fixe fără roți există un al doilea tip de pâlnie.

 • Pâlnie pentru Graco Classic și St Max pe cărucior – comandați aici
 • Pâlnie pentru aparate fixe fără roți Graco Classic și St Max – comandați aici

Furtun pentru lac, 7,5 m

Furtunul Bluemax, inclus în furnitura modelelor Classic și St Max, are o lungime de 15 m și un diametru de 6 mm. Este potrivit pentru vopselele de perete, întrucât este transportată suficientă vopsea prin furtun către duză. Având la dispoziție un furtun cu lungimea de 15 m, beneficiați, de asemenea, de o rază de lucru suficientă pentru a poziționa aparatul Airless în mijlocul casei sau al apartamentului.

Prin urmare, puteți pulveriza întregul obiect, fără să fie necesară reechiparea pulverizatorului de vopsea. Pentru prelucrarea lacului, este suficient un furtun mai subțire, iar raza de lucru este, de asemenea, deseori mai mică. Astfel pot fi utilizate furtunuri mai scurte și mai subțiri. În plus, este necesar mai puțin lac pentru umplerea întregului sistem Airless. Un avantaj atunci când se dorește pulverizarea doar a cantităților mai mici de material.

Pentru utilizatorii care schimbă periodic între dispersie și lac, poate fi avantajoasă achiziționarea unui set de lăcuire complet alcătuit din furtun, pistol, duză, filtre, garnituri și lance. Un sistem separat de lăcuire și dispersie poate ușura munca într-o oarecare măsură.

Există un pericol mai mic ca materialele să reacționeze unul cu celălalt dacă furtunul este insuficient curățat și ca filtrul sau duza să se înfunde. În plus, filtrul și duza nu trebuie înlocuite de fiecare dată. Este posibilă o schimbare mai rapidă.

graco-schlauch-pistole-set-fuer-lack

Set de lăcuire Graco

Filtru principal pentru lac

În furnitura standard a modelelor Graco St Max și Classic este inclus un filtru principal cu grosimea #60 a ochilor de sită în carcasa filtrului principal a aparatului de pulverizat. Potrivit pentru dispersii, însă prea grosier pentru lacuri sau lazuri.

Schimbarea filtrului fără folosirea uneltelor – Graco ST Max 395

Filtru de pistol pentru lac

La fel ca în cazul filtrului principal, același lucru este valabil și pentru filtrul de pistol.

Filtrul #60 negru de pistol ar trebui înlocuit cu un filtru roșu mai fin de pistol cu grosimea #200 a ochilor de sită, pentru a beneficia de un efect de filtrare mai bun și pentru a proteja duza pentru lac împotriva înfundării.

Duză pentru lac – Graco FF LP

Duzele livrate din fabrică ale pulverizatoarelor de vopsea Classic și St Max sunt prea mari pentru lăcuire, astfel că trebuie utilizate duze mai mici pentru lac.

Duzele verzi Graco FF LP sunt îndeosebi potrivite.

Graco RAC X FF LP Düse - FineFinish Niederdruckdüse

Duză Graco RAC X FF LP pentru lăcuire

Dotările din fabrică (vopsea de perete) ale aparatelor Graco St Max & Classic

Care modele Graco pot fi reechipate în vederea lăcuirii?

În vederea pulverizării lacurilor și lazurilor, următoarele modele Graco St Max și Classic pot fi reechipate conform ghidului video. Reechiparea este posibilă atât pentru aparatele fixe, cât și pentru versiunile mobile.

Pulverizatoarele de vopsea Graco mai mari, cum ar fi cele din seria Graco Ultra Max (Ultra Max II 695 / 795 și 1095), precum și din seria Mark (Mark V / VII și X) nu pot fi dotate cu o pâlnie pentru lac și, prin urmare, sunt mai degrabă nepotrivite pentru proiecte mici de lăcuire sau lazurare.

Utilizarea corectă a aparatelor Graco St Max și Classic pentru lăcuire – Airless Q&A #30

Care sunt avantajele echipamentelor de lăcuit?

Reechiparea echipamentului de lăcuit implică anumite costuri, însă, dacă lucrați periodic cu lacuri, aceste costuri se pot amortiza rapid. Mai jos sunt prezentate în ansamblu avantajele echipamentului de lăcuit:

 • lucrări mai eficiente
 • sunt necesare cantități mai mici de vopsea pentru reumplerea pulverizatoarelor de vopsea (umplerea sistemului de aspirare, precum și a furtunului), fiind un avantaj când trebuie prelucrate doar cantități mici
 • duza se înfundă mai rar sau deloc – filtru potrivit
 • aplicare uniformă a vopselei fără picurări sau scurgeri

Iti place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Vizitați pagina noastră Facebook

Consultați canalul nostru YouTube 

Airless Discounter  Instagram

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.