Hubert Palfinger Technologies GmbH, o companie germană de tehnologie, a prezentat recent un sistem automat pentru tratarea suprafeței și acoperirea airless a navelor de marfă. Sistemul se numește HTC Automated Hull Treatment și permite acoperirea cu până la 1400 m² pe oră. Poate fi acționat de patru persoane și montarea sistemului durează aproximativ 6 ore. Iată un prim eșantion video de tratament automat HTC Hull în acțiune.

Aceste sisteme automatizate pot fi utilizate în vopsirea airless?

Între timp, există sisteme automate cu care suprafețele mari simple pot fi acoperite cu relativ puțini angajați. Întrebarea este dacă această tehnică poate fi aplicată in vopsirea airless. Suprafețele pot fi mai denivelate, există nereguli precum ferestre, uși sau jgheaburi pe fațade. În interior, ferestre, uși și calorifere. În plus, ar trebui depășite și alte probleme tehnice, astfel încât roboții de acest tip să poată fi folosiți și în zonele clasice de zugravit.

Sunt roboții concepuți pentru meseria de zugrav și cum ar trebui să arate?

Practic, sistemele automatizate sunt concepute, dar aceste sisteme airless ar trebui să recunoască suprafețele, pentru a distinge în mod clar ce zone trebuie pulverizate și care nu. O altă problemă apare cu pulverizarea excesivă și mascarea zonelor care nu trebuie acoperite. În plus, roboții ar trebui să fie mai mici și mai rentabili decât HTC Automated Hull Treatment System pentru a găsi aplicații în domeniul vopsitului.

Roboții airless ar trebui să recunoască suprafața

Robotul ar trebui să recunoască suprafața pentru a distinge în mod clar ce zone ar trebui pulverizate și care ar trebui lăsate neatinse, altfel fațadele sau interioarele cu ferestre, uși sau jgheaburi nu ar putea fi pulverizate cu astfel de sisteme. Recunoașterea ar putea fi făcută în moduri diferite. De exemplu, o fațadă ar putea fi fotografiată, scanată sau măsurată în alt mod, iar sistemul bazat pe aceste date ar decide ce zone vor fi pulverizate. Cu toate acestea, un sistem automatizat ar fi mai bun. Cu siguranță nu este foarte ușor, dar având în vedere că acum avem tehnologie de recunoaștere a feței, ar trebui să fie posibil din punct de vedere tehnic să dezvoltăm un sistem care să poată distinge între o fereastră și un perete.

Robotul airless ar trebui să poată reduce sau masca foarte mult ceața de culoare

Cu toate acestea, detectarea zonelor pulverizabile este doar începutul. Un sistem automat ar trebui, de asemenea, să poată aplica vopseaua într-o manieră precisă, fără a acoperi rame de ferestre, marginile acoperișului sau ușile de intrare ale unei fațade cu ceață de vopsea. De asemenea, nu este chiar o sarcină ușoară. Există deja sisteme pe piață pentru reducerea și evitarea pulverizării excesive, cum ar fi sistemele cu furtun de încălzire, SpeedShield sau duzele speciale. Cu toate acestea, ar fi necesar un mare salt pentru a dezvolta un sistem de pulverizare automată funcțional pentru vopsit.

Robotul airless ar trebui să fie mai mic, mai compact și mai rentabil

În plus, robotul ar trebui să fie mai mic, mai compact și mai rentabil decât HTC Automated Hull Treatment System, pentru ca un astfel de sistem să găsească aplicații în domeniul vopsitului. Costul transportului, configurării, demontării și întreținerii tehnice a unui astfel de sistem ar trebui să fie semnificativ mai mic decât efortul cerut în aplicația convențională de vopsea pentru a permite unui sistem robotizat airless să obțină o margine.

Așadar, există încă multe bariere care trebuie depășite pentru a dezvolta un sistem automat de pulverizare a vopselei  pentru meseria de zugrav. Cu toate acestea, nu cred că este nerealist că va exista mai multă tehnologie în viitor. Dezvoltarea se desfășoară. În jurul anului 1950 a fost introdusa rola de culoare, până atunci oamenii lucrau doar cu pensula și ciucure. În acea perioadă, rola era prea nouă și modernă pentru mulți zugravi, dar a devenit rapid consacrata și este acum utilizată de toată lumea. Nu știi niciodată ce urmează.

Cum s-ar schimba profesia zugravului cu un robot de vopsit?

Dacă într-o zi sistemele automate de pulverizare ar putea fi utilizate în apartamente sau în aer liber pe fațade, profesia de zugrav ar deveni probabil o muncă manuală mai specializată și de înaltă calitate. Prin urmare, ar fi necesare tehnici de artizanat clasice și de înaltă calitate, dar în acest caz numărul de aplicații care ar putea fi realizat automat ar crește dramatic. Zugravul va fi din ce în ce mai implicat în operarea, manipularea și întreținerea unui sistem automat sau a unui robot de vopsire. Dacă este bine sau rău, toată lumea trebuie să decidă de la sine.

Dar până atunci va dura cu siguranță ceva timp, între timp, iată câteva imagini mai detaliate ale tratamentului HTC Hull Automated:

Îți place conținutul nostru? Puteți găsi mai multe aici:

Accesaţi pagina noastră de Facebook

Vezi canalul nostru YouTube Airless Discounter

Airless Discounter Cont Instagram

Dacă aveţi întrebări?

Pentru orice întrebări suplimentare sau dacă doriți să puneți mâna pe unul dintre aceste produse văzute în acest articol, completați formularul nostru de contact sau trimiteți-ne prin e-mail . Dacă doriți să achiziționați unul dintre produsele menționate mai sus, le puteți consulta pe magazinul nostru online.